Anna-Leena Härkönen on suomalainen kirjailija, näyttelijä ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan rehellisestä ja rohkeasta otteestaan niin kirjallisuudessa kuin näyttämöllä. Hänen teoksensa käsittelevät usein naiseuden monimutkaisuutta, ihmissuhteiden dynamiikkaa ja elämän kipupisteitä, mikä on tehnyt hänestä merkittävän äänen suomalaisessa kulttuurissa.
Varhainen elämä ja läpimurto
Härkönen syntyi 10. huhtikuuta 1965 Limingassa. Jo nuorena hän osoitti kirjallisia lahjojaan, ja 18-vuotiaana hänen elämänsä sai merkittävän käänteen, kun esikoisromaani ”Häräntappoase” julkaistiin vuonna 1984. Teos palkittiin J. H. Erkon rahaston palkinnolla vuoden parhaana esikoisteoksena. Samana vuonna Härkönen näytteli pääroolin Mikko Niskasen elokuvassa ”Mona ja palavan rakkauden aika” ja aloitti opintonsa Helsingin Teatterikorkeakoulussa Jouko Turkan oppilaana.
Monipuolinen ura kirjailijana ja näyttelijänä
Härkösen kirjallinen tuotanto on laaja ja monipuolinen. Hänen teoksistaan on tehty useita elokuva- ja näytelmäsovituksia. Esimerkiksi ”Häräntappoase” esitettiin kuusiosaisena televisiosarjana, ja siitä on tehty useita näyttämösovituksia eri puolilla Suomea. Lisäksi ”Akvaariorakkautta”-teoksen pohjalta on tehty kiitetty kokoillan elokuva.
Näyttelijänä Härkönen on esiintynyt niin teatterinäyttämöillä, televisiossa kuin elokuvissakin. Hän on myös käsikirjoittanut näytelmiä, tv-sarjoja ja elokuvia, kuten suositun ja palkitun ”Vuoroin vieraissa” -televisiosarjan yhdessä Pekka Milonoffin kanssa sekä elokuvan ”Onnen varjot”.
Avoimuus henkilökohtaisista kokemuksista
Härkönen on tunnettu rehellisyydestään ja rohkeudestaan käsitellä henkilökohtaisia kokemuksiaan julkisesti. Hän on kertonut avoimesti muun muassa kokemastaan lähisuhdeväkivallasta, mikä on tuonut esiin tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja ja rohkaissut monia muita jakamaan omia kokemuksiaan.
Tuotantoa
Härkösen tuotanto kattaa laajan kirjon teoksia, jotka ovat saaneet kiitosta niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Hänen teoksensa käsittelevät usein elämän kipupisteitä, ihmissuhteiden monimutkaisuutta ja naiseuden eri ulottuvuuksia. Hänen tuotantonsa on rikastuttanut suomalaista kirjallisuutta ja tarjonnut lukijoille samaistumispintaa ja pohdittavaa.
Härkösen esikoisromaani ”Häräntappoase” (1984) sai laajaa huomiota ja palkittiin J. H. Erkon rahaston palkinnolla vuoden parhaana esikoisteoksena. Muita hänen romaanejaan ovat muun muassa ”Sotilaan tarina” (1986), ”Akvaariorakkautta” (1990) ja ”Avoimien ovien päivä” (1998). Hänen tuotantonsa käsittää myös teokset ”Juhannusvieras” (2006), ”Ei kiitos” (2008), ”Onnen tunti” (2011), ”Kaikki oikein” (2014), ”Valomerkki” (2017), ”Kenraaliharjoitus” (2019), ”Rikospaikka” (2021) ja ”Huomenna hän ei tule” (2023).
Härkönen on julkaissut novellikokoelman ”Karusellimatka” (1993) sekä useita kolumnikokoelmia, kuten ”Kauhun tasapaino ja muita kirjoituksia” (1999), ”Terveisiä pallomerestä – ja muita kirjoituksia” (2004), ”Palele porvari – ja muita kirjoituksia” (2007), ”Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia” (2013), ”Ihana nähä! ja muita kirjoituksia” (2015) ja ”Ihan ystävänä sanon ja muita kirjoituksia” (2018).
Härkönen on kirjoittanut omaelämäkerrallisia teoksia, kuten ”Heikosti positiivinen” (2001), jossa hän käsittelee äidiksi tuloaan, ja ”Loppuunkäsitelty” (2005), jossa hän käsittelee sisarensa itsemurhaa.
Härkönen on käsikirjoittanut useita televisiosarjoja ja elokuvia, kuten ”Pullahiiri” (1989), ”Vuoroin vieraissa” (1997) yhdessä Pekka Milonoffin kanssa, ”Tähtikeinu” (2003), ”Kuumia aaltoja” (2003–2005) ja elokuvan ”Onnen varjot” (2005). Hänen näytelmiinsä kuuluvat muun muassa ”Naisten juomaa” (2005).
Härkönen on julkaissut myös laululyriikkaa sisältävät teokset ”Jos joku kysyis multa” (1991) ja ”Vääränlainen mies” (2010) sekä ruokakirjan ”Sopan syvin olemus: 42 ruokaohjetta, 687 ajatusta” (2000).
Palkinnot ja tunnustukset
Härkönen on saanut uransa aikana useita palkintoja, kuten J. H. Erkon rahaston palkinnon (1984), Kiitos kirjasta -mitalin (1985), Oulun läänin taidepalkinnon (1985), SSKK:n tunnustuspalkinnon (1991, 1994, 1998), Helsingin seudun mielenterveysseuran tunnustuspalkinnon (2005), Image-lehden Uusi suomalainen kansalliskirjailija -äänestyksen voiton (2008) ja Otavan Kirjasäätiön Veijo Meri -palkinnon (2014)
Elämäkerta ”Taskupainos” ja uudet paljastukset
Maaliskuussa 2025 julkaistiin Anna-Leena Härkösen elämäkerta ”Taskupainos”, joka perustuu kirjailija Katja Kallion kanssa käytyihin intiimeihin keskusteluihin. Teos tarjoaa herkän tilinteon poikkeuksellisen kiihkeästä elämästä ja sen hinnasta. Härkösen tuore elämäkerta ”Taskupainos” on herättänyt huomiota paitsi kirjallisena teoksena myös sen sisältämien paljastusten vuoksi. Härkönen kertoo kirjassa muun muassa kokemuksistaan elokuvaohjaaja Mikko Niskasen kanssa, mikä on nostanut esiin keskustelua elokuva-alan valtarakenteista ja naisten asemasta. Teos on suositeltavaa luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisesta kirjallisuudesta, näyttelijäntyöstä ja taiteilijan elämästä. ”Taskupainos” tarjoaa syvällisen ja koskettavan kuvan Anna-Leena Härkösen elämästä ja urasta.
Otava julkaisi ”Taskupainoksen” 5. maaliskuuta 2025. Kirja on saatavilla kovakantisena, e-kirjana ja äänikirjana.
Katja Kallio (s. 1968) on ollut läpimurrostaan saakka maamme kiinnostavimpia kirjailijoita. Hän on kiitetty, tarkkavaistoinen ihmismielen kuvaaja, joka käsittelee tuotannossaan naisen ulkopuolisuutta ympäröivästä yhteisöstä.
Vaikutus suomalaiseen kulttuuriin
Anna-Leena Härkösen vaikutus suomalaiseen kulttuuriin on kiistaton. Hänen teoksensa ovat tarjonneet syvällisiä näkökulmia suomalaiseen elämään ja yhteiskuntaan. Hänen rohkeutensa käsitellä vaikeita aiheita on avannut keskustelua ja lisännyt ymmärrystä monista yhteiskunnallisista ilmiöistä. Härkösen monipuolinen ura kirjailijana, näyttelijänä ja käsikirjoittajana on rikastuttanut suomalaista kulttuurikenttää ja inspiroinut monia.