Rahaa rintojen näyttämisestä: Miisa Nuorgam

Tämä oli lause, jonka Miisa Nuorgam sanoi itse televisiossa Some äidit ohjelmassa.

Miisa Nuorgam on saamelainen viestintäasiantuntija ja toimittaja, joka tuli tunnetuksi vuonna 2018 osallistuessaan Diili-ohjelmaan. Hän on myös aktiivinen somevaikuttaja, joka jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan erityisesti saamelaisuudesta ja äitiydestä. Miisalla on vuonna 2021 syntynyt lapsi, jonka kanssa hän asuu Helsingissä.

Miisa on kertonut julkisesti olevansa panseksuaali ja polyamorinen. Hän erosi lapsensa isästä ja on sittemmin puhunut avoimesti eron syistä sekä toiveistaan tulevaisuuden kumppanin suhteen. Miisa toivoo löytävänsä saamelaisen puolison, jotta kulttuurinen tausta ja kieli olisivat yhteisiä.

Äitiys ja saamen kieli

Äitiys on ollut Miisalle luontevaa, vaikka se aluksi jännitti häntä. Hän ei kuitenkaan koe äitiyttä ensisijaisena identiteettinään, vaan näkee lapsensa osana elämäänsä. Miisa puhuu lapsensa kanssa kotona pohjoissaamea ja on päättänyt, että saame on lapsen äidinkieli. Helsingin vahvempi saamelaisyhteisö vaikutti myös Miisan muuttopäätökseen Tampereelta pääkaupunkiseudulle.

Lapsen kasvaessa suomen kieli on kuitenkin tullut hallitsevammaksi, koska hän kuulee sitä paljon mediasta ja ympäristöstään. Miisa kertoo, että lapsi osaa erottaa kielet toisistaan ja käyttää tätä taitoa hyödykseen esimerkiksi pyytäessään jotain saameksi.

Ero ja uusi elämäntilanne

Someäidit-ohjelman kuvausten aikana Miisa kävi läpi eroprosessin lapsensa isän kanssa. Hän kertoo, että suhde alkoi nopeasti raskauden myötä, mutta he eivät olleet tarkoitettuja toisilleen. Pitkään jatkuneiden riitojen vuoksi Miisa päätti, ettei halua lapsensa kasvavan tällaisessa ympäristössä. Eropäätös oli oikea, ja nykyään perhe tekee edelleen asioita yhdessä, vaikka asuvat erillään.

Eron jälkeen Miisa on deittaillut ja pohtinut omia tunteitaan sekä tarpeitaan parisuhteissa. Hän haluaisi tulevaisuudessa lisää lapsia ja toivoo löytävänsä saamelaisen puolison, jotta kulttuurinen tausta ja kieli olisivat yhteisiä. Miisa kokee, että saamelaisäidit ylläpitävät saamelaiskulttuuria, ja haluaisi jakaa vastuun tästä tulevan kumppaninsa kanssa.

Autismi- ja ADHD-diagnoosit

Someäidit-sarjan kuvausten aikana Miisa hakeutui autismikirjon tutkimuksiin ja sai diagnoosin autismikirjon häiriöstä. Alun perin hän meni ADHD-tutkimuksiin, mutta läheisten haastattelujen jälkeen tutkimukset keskittyivät ensisijaisesti autismikirjoon. Myöhemmin hän sai myös ADHD-diagnoosin.

Miisa kertoo, että diagnoosit ovat auttaneet häntä ymmärtämään itseään paremmin ja sopeuttamaan elämäänsä niiden mukaisesti. Hän on pohtinut esimerkiksi ruutuaikaa lapsensa kanssa ja ymmärtää nyt paremmin lapsensa tarpeita sosiaalisen kuormituksen jälkeen. Miisa rakentaa lapselleen majan tyynyistä ja lakanoista, jotta tämä voi rentoutua päiväkodin jälkeen katsomalla YouTubea.

Julkinen vaikuttaminen

Miisa on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja jakaa avoimesti ajatuksiaan sekä kokemuksiaan. Hän ei tee somea tavoitteellisesti, mutta on tunnettu vaikuttajana. Miisa kokee, että hänen julkinen puheensa voi tarjota vertaistukea muille, ja siksi hän jakaa kokemuksiaan avoimesti.

Hän on myös osallistunut erilaisiin projekteihin, kuten Ylen Katkeamaton-sarjaan, jossa seurattiin hänen elämäänsä ja vauvavuottaan. Miisa on kertonut, että ohjelmaan lähtemisen syynä oli yksinkertaisesti se, että häntä pyydettiin mukaan ja siitä maksettiin.

Saamelaisuus ja identiteetti

Saamelaisuus on tärkeä osa Miisan identiteettiä. Hän pyrkii ylläpitämään saamen kieltä ja kulttuuria omassa perheessään sekä jakaa tätä perintöä lapselleen. Miisa on aktiivinen saamelaisyhteisössä ja osallistuu erilaisiin tapahtumiin sekä projekteihin, jotka edistävät saamelaiskulttuurin näkyvyyttä ja säilymistä.

Hän on myös puhunut avoimesti saamelaisuuden merkityksestä omassa elämässään ja siitä, miten se vaikuttaa hänen arkeensa sekä valintoihinsa. Miisa kokee, että saamelaisuus on voimavara, joka antaa hänelle syvyyttä ja perspektiiviä elämään.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Miisa katsoo tulevaisuuteen toiveikkaana. Hän haluaa jatkaa työskentelyä viestinnän ja vaikuttamisen parissa sekä edistää saamelaiskulttuurin näkyvyyttä. Miisa toivoo löytävänsä kumppanin, jonka kanssa jakaa elämänsä ja mahdollisesti perustaa perheen.

Hän haluaa myös jatkaa itsensä kehittämistä ja oppimista, erityisesti saamen kielen ja kulttuurin osalta. Miisa kokee, että elämä on jatkuvaa kasvua ja oppimista, ja hän on valmis kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.

Vuoden nainen 2020

Business and Professional Women Finland ry valitsi Miisa Nuorgamin Vuoden naiseksi 2020. Valinta julkistettiin 3. kesäkuuta järjestetyssä yhdistyksen etätapahtumassa. Palkitsemisvuorossa oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka edellytykset Miisa Nuorgam täyttää, koska hän on onnistunut lunastamaan paikkansa suomalaisen yhteiskunnan vaikuttamisen kentällä.  Nuorgam on käyttänyt asemaansa edistääkseen tasa-arvoa e-urheilussa sekä nostamalla esiin tyttöjen ja naisten asemaan yhteiskunnassa liittyviä epäkohtia, kuten sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa seksuaalista häirintää sekä viimeksi tammikuussa poliisin vähättelevän suhtautumisen rikosilmoitukseen, koskien netissä tapahtunutta laitonta uhkausta. Nuorgamin toiminta on esimerkillistä, sillä havaitessaan epäkohtia hän ei ole ohittanut niitä, vaan pyrkinyt toiminnallaan vaikuttamaan käytäntöjen parantamiseksi.

Nuorgam on joutunut kohtaamaan häirintää sosiaalisessa mediassa siitä saakka kun hän toi esiin naisten törkeää kohtelua peleissä ja tasa-arvo-ongelmia e-urheilussa. ”Miisa Nuorgam toimii vaientamisyrityksistä huolimatta määrätietoisesti ja rohkeasti tyttöjen ja naisten asemaa parantaakseen. Palkinnolla haluamme tuoda esiin hänen arvokkaan työnsä tasa-arvon edistämisessä” toteaa BPW Finlandin hallitus valintansa perusteluissa.

– Miisa Nuorgam on edelläkävijä, sillä hän on BPW Finlandin ensimmäinen Young BPW ikäinen vuoden nainen sekä saamelaisena ensimmäinen vähemmistöjen edustaja vuodesta 1955 valittujen Vuoden naisten joukossa. Hänen poikkeuksellinen urapolkunsa osoittaa olevan mahdollista luoda ammattilaisuutta ja työllistyä alalla, johon ei ole selkeää koulutuspolkua. Toiminnallaan Nuorgam on innostava esikuva tytöille ja naisille siitä, että perinteisten koulutuspolkujen ei pidä antaa kahlita omaa ajattelua, kerrotaan valinnan perusteluissa.

BPW Finland on osa kansainvälistä järjestöä, jonka tavoitteena on kehittää naisten ammatillista ja johtamispotentiaalia kaikilla tasoilla; mentoroinnin, verkostoitumisen, taitojen kehittämisen sekä taloudellisia vaikuttamismahdollisuuksia lisäävien ohjelmien ja projektien kautta. Vuoden nainen -valinnallaan liitto haluaa tuoda esiin naisten osaamista, ammattitaitoa, pätevyyttä ja näkemystä yhteiskunnan kehittämisessä.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa