Salattujen elämien juonenkäänteet huvittavat toisinaan epärealistisuudellaan. Venytetty realismi kuuluu asiaan. Lähes 25 vuotta ruudussa pyörinyt Salatut elämät on toistuvasti huvittanut katsojia realismin rajoja taivuttavilla juonenkäänteillään. Kuolleet ovat heränneet henkiin ja lapset kasvaneet teineiksi yhdessä yössä, näin pari esimerkkiä mainitaksemme.
Salkkareissa on vuosien varrella uskallettu tehdä yhtä ja toista. Mikään aihe ei ole ollut ns. kiellettyjen listalla; millaisella visuaalisella tasolla voidaan käsitellä esimerkiksi sukupuolisuutta, väkivaltaa tai ahdistusta? Salkkareita on alusta asti esitetty arkisin kello 19.30. – esitysajan vuoksi jaksojen ikäraja on pidetty korkeintaan 12 ikävuodessa. Kohuiltakaan ei ole silti vältytty ja erityisesti kevään 2009 päätösjakso, jossa Pihlajakadun asukkaita täynnä ollut ravintola Kentauri räjähti ja viimeisillään raskaana ollut Paula Sievinen haudattiin elävältä, sai monet järkyttymään.
– Pihlajakadun tuhmat tädit on niin sottaista, että menee siinä rajoilla, voisiko tänä päivänä enää tehdä sellaista, tuottaja Marko Äijö pohtii.
Osa käänteistä on saanut myös tuotannon miettimään soveliaisuuden rajoja. Mitään ei ole tarvinnut katua. Jotain kuitenkin on, mitä tehtäisiin nyt hieman eri syystä tosin. Yhden juonenkäänteen tuottaja jättäisi nyt nimittäin tekemättä.
Vuoden 2013 päätösjaksossa Seppo, Helena, Peppi, Sergei, Sebastian ja Isabella astuivat lentokoneeseen, jonka kaappasi pahiksena tunnettu Heiskanen, lentokone putosi keskelle Siperian erämaata. Niin ainakin katsojille uskoteltiin – todellisuudessa kohtaukset kuvattiin Etelä-Suomessa. Talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen, ja tuotantoryhmä ajeli ympäri Uuttamaatta valkean maan perässä. Marko kuvailee koko Siperia-juonta painajaiseksi.
– Näytti siltä, kuin olisimme kesämökillä. Siellä hahmot vetivät kirkkaansinisissä asuissa, joita oli vähän noettu. Näytti kuin smurffit olisivat seikkailulla metsässä, Marko kertoo.
– Olisi pitänyt uskoa, että Siperia opettaa, sinne ei kannata mennä. Jos siellä ei pärjännyt Napoleon eikä Hitler, miten me olisi siellä pärjätty? Ehkä me kuviteltiin, että olemme ylivertaisia. Se oli hirveää. Silloin ajattelin, että jos yleisö kestää tämän, on sarja räjäytystestattu, hän naurahtaa.
Suosikki tarina
Omaksi suosikkitarina-linjakseen hän puolestaan kertoo kokonaisuudessaan hahmon nimeltään Marianna Kurjen tarinan. Oona Kareen näyttelemä hahmo oli psyykkisesti sairas ja päätyi sarjassa muun muassa varastamaan ystävänsä henkilöllisyyden, teeskentelemään raskauden ja murhaamaan Elias Vikstedtin hahmon.
– Se, miten Oona Kare teki sitä hahmoa, meni kaiken aikaa kliseisesti ilmaistuna ihon alle. Siinä oli jotain melkein Hollywood-glamouria parhaimmillaan.
Hahmo poistui sarjasta vuonna 2017, kun Marianna ja hänen Raakel-äitinsä hukuttautuivat.
0 kommenttia artikkeliin ”Salatut Elämät tuottaja jättäisi tämän tekemättä”