Entinen pääministeri Sanna Marin on jatkanut uraansa näkyvästi kansainvälisillä areenoilla pääministerikautensa päätyttyä. Marin nousi Suomen pääministeriksi 34-vuotiaana vuonna 2019, ollen tuolloin maailman nuorin hallituksen johtaja ja keräten laajaa huomiota ympäri maailmaa. Vuonna 2023 hän siirtyi syrjään Suomen politiikan huipulta ja on sen jälkeen keskittynyt uusiin kansainvälisiin tehtäviin ja rooleihin. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten Sanna Marinin ura on jatkunut pääministerikauden jälkeen ja millaisia kansainvälisiä vaikutusmahdollisuuksia hänellä on ollut.
Pääministerikauden päättyminen ja uusi suunta uralle
Sanna Marinin johtama Sosialidemokraattinen Puolue kärsi niukan tappion huhtikuun 2023 eduskuntavaaleissa, minkä jälkeen Marin ilmoitti luopuvansa puolueensa puheenjohtajuudesta. Hän päätti myös luopua kansanedustajan paikastaan ottaakseen vastaan uuden kansainvälisen tehtävän. Syyskuussa 2023 Marin ilmoitti jättävänsä eduskunnan ja siirtyvänsä työskentelemään Lontoossa Tony Blair Institute for Global Change -ajatushautomossa strategisena neuvonantajana.
Pääministerikauden aikaiset kokemukset – kuten Suomen luotsaaminen läpi pandemian ja NATO-jäsenyyden hakuprosessin – antoivat Marinille vahvan kansainvälisen profiilin, jota hän on hyödyntänyt siirtyessään uusille urapoluille.
Sanna Marinin kansainväliset tehtävät Tony Blair -instituutissa
Marin aloitti työnsä Tony Blair Institute for Global Change -instituutissa syyskuussa 2023 strategisena neuvonantajana. Tässä roolissa hän neuvoo eri maiden hallituksia ja johtajia erilaisten uudistusohjelmien suunnittelussa ja toteutuksessa. Työ on laaja-alaista: Marin antaa strategista asiantuntemusta muun muassa hyvän hallinnon edistämisessä, digitalisaation ja teknologian hyödyntämisessä julkishallinnossa, ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä sukupuolten tasa-arvon vahvistamisessa politiikassa. Hänen taustansa nuorena pääministerinä, joka johti naisvaltaista hallitusta, tuo instituuttiin arvokasta näkökulmaa progressiivisesta johtajuudesta ja yhteiskunnallisesta uudistamisesta.
Instituutin kautta Marin on päässyt osallistumaan konkreettisiin kansainvälisiin projekteihin. Suomen mediassa kerrottiin keväällä 2024, että Marinin pääasialliseen työnkuvaan TBI:ssä kuuluu Ukrainan ja Moldovan tukeminen niiden pyrkiessä Euroopan unionin jäseniksi. Tämä tehtävä on luonteeltaan hyvin kansainvälinen ja strateginen: Marin auttaa näitä maita edistämään uudistuksia ja tavoitteita, jotka lähentävät niitä EU-jäsenyyteen. Tony Blairin johtama instituutti onkin korostanut Marinin saavutuksia ja kokemusta. Marinin kaudella Suomi asetti yhden maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista ja hän oli keskeisessä roolissa viemässä Suomea ennätysnopeasti Natoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Näiden näyttöjen ansiosta Marin tunnetaan rohkeana ja käytännönläheisenä uudistajana, jonka osaamista hyödynnetään nyt globaalisti muiden maiden hyväksi.
Vaikuttaminen kansainvälisillä areenoilla
Uudessa asemassaan Sanna Marin on säilyttänyt vahvan näkyvyyden kansainvälisessä julkisuudessa. Hän on kysytty puhuja eri maiden tapahtumissa ja kansainvälisissä konferensseissa nykyisen työnsä ohella. Marin käyttääkin globaalia ääntään edistääkseen hänelle tärkeitä arvoja. Esimerkiksi kesällä 2024 hän korosti eräässä haastattelussa, että Euroopassa on edelleen “liian vähän” naisia korkeissa johtotehtävissä. Marin huomautti, että vaikka Pohjoismaissa on perinteisesti nähty runsaasti naisjohtajia, on sielläkin pohdittava, saavatko naiset tarpeeksi tukea noustakseen huipulle. Tasa-arvon ja naisten osallistumisen edistäminen on yksi teema, jossa Marin on profiloitunut kansainvälisesti.
Marin on ottanut kantaa myös turvallisuuskysymyksiin ja Euroopan poliittiseen tilanteeseen entisenä valtionjohtajana. Hän on painottanut, että Euroopan maiden on oltava vahvempia yhteistyökumppaneita NATOn suuntaan ja huolehdittava itsekin omasta turvallisuudestaan, eikä vain tukeuduttava Yhdysvaltoihin. Marin on todennut olevansa “erittäin tyytyväinen” siihen, että Suomi liittyi Natoon – päätös, jonka taustalla oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
Vapautuneena päivänpolitiikan velvoitteista Marin voi tuoda mielipiteensä esiin suoremmin. Hän onkin sanonut nyt olevansa vapaa puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä, ilman että jokainen kanta edustaisi koko hallituksen linjaa.
–Nnyt voin sanoa mitä haluan, ja se on hienoa, Marin on todennut.
Tämä riippumattomuus antaa hänelle mahdollisuuden osallistua globaaliin keskusteluun aiempaa rohkeammin.
Tulevaisuuden suunnitelmat ja näkymät
Vaikka Sanna Marin on tällä haavaa jättäytynyt pois vaativista poliittisista viroista, spekulaatioita hänen tulevaisuudestaan on runsaasti. Marin on kuitenkin rauhoitellut puheita nopeasta paluustaan politiikkaan tai siirtymisestä EU-tehtäviin, todeten ettei hänellä tällä hetkellä ole suunnitelmia pyrkiä esimerkiksi Euroopan unionin huippuvirkoihin. Hän on antanut ymmärtää, ettei koskaan pidä mitään vaihtoehtoa täysin poissuljettuna – “never say never” kuten hän kansainväliselle medialle muotoili – mutta painottaa, ettei aktiivisesti tavoittele uusia institutionaalisia asemia juuri nyt.
Marin on vielä nuori ja saavuttanut jo aseman, josta mahdollisia uusia urapolkuja voi avautua tulevaisuudessa, joten hänen uransa seuraavia liikkeitä seurataan tarkasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Tällä hetkellä Marin vaikuttaa viihtyvän hyvin uudessa kansainvälisessä roolissaan ja keskittyy siihen täysillä. Hän rakentaa omaa osaamistaan globaalissa ympäristössä ja käyttää ääntään tärkeinä pitämissään asioissa. Lisäksi Marin valmistelee muistelmien kirjoittamista – hänen englanninkielinen muistelmateoksensa “Hope in Action: A Memoir about the Courage to Lead” on tarkoitus julkaista marraskuussa 2025.
Tuleva kirja antaa Marinille tilaisuuden kertoa omin sanoin uransa vaiheista ja arvoistaan maailman myllerrysten keskellä. Kirjaprojekti osoittaa, että Marin haluaa jakaa kokemuksensa ja oppinsa laajemman kansainvälisen yleisön kanssa. Samalla se viestii, että hänen katseensa on edelleen suunnattu tulevaisuuteen – siihen, miten hän voi jatkossakin vaikuttaa positiivisesti Suomessa ja maailmalla.