Asuntomarkkinat: Suomalaiset asunnonvaihtajat

Suomalaisten asunnonvaihtotahdin tutkimus paljastaa, että mediaani omistusaika myynnin hetkellä on yli kahdeksan vuotta. Kiinteistömaailman laaja selvitys osoittaa, että keskimääräinen omistusaika on noussut lähes 12 vuoteen viime vuosina. Tämä pidentyminen vaikuttaa sekä yksittäisiin perheisiin että koko asuntomarkkinoihin, ja luo painetta asuntotarpeiden täyttämiseksi.

Asunnonvaihdon pidentymiseen vaikuttavat moninaiset syyt, kuten perhetilanteen muutokset ja asuntomarkkinoiden kehitys. Esimerkiksi lapsiperheet tarvitsevat enemmän tilaa, ja monet odottavat sopivaa hetkeä vaihtaa asuntoa taloudellisten syiden vuoksi.

Verovapauden vaikutus

Verovapauden myytti osoittautui osittain paikkansa pitämättömäksi. Vaikka verovapaus kahden vuoden jälkeen kannustaa myyntiin, useimmat asunnot myydään vasta useamman vuoden omistuksen jälkeen. Vuosina 2021 ja 2022 verovapauden vaikutus näkyi kuitenkin selvästi, kun ihmiset hyödynsivät asuntojen hinnannousun ja myivät kolmen vuoden sisällä omistetut asunnot.

Vaikka verovapaus on merkittävä tekijä, useimmat asunnonvaihdot tapahtuvat perheiden tarpeiden mukaan, ei pelkästään taloudellisten kannustimien vuoksi.

Omistusajan muutokset

Omistusaika on pidentynyt kaikissa asunnonvaihtoryhmissä. Nopeimmin asunnon vaihtavat perheet omistavat asunnon keskimäärin neljä vuotta ennen myyntiä, kun taas harvemmin vaihtavat perheet voivat pitää asuntoa omistuksessaan jopa 16 vuotta ennen myyntiä.

Kiinteistömaailman data osoittaa, että omistusajan piteneminen on yleinen trendi, joka koskettaa kaikkia asunnonvaihtajaryhmiä. Tämä pidentyminen luo painetta asuntomarkkinoille ja vaikuttaa uusien asuntojen kysyntään.

Yksityiskohtaiset muutokset

  • Nopea asunnonvaihto: Alle neljä vuotta
  • Keskivaiheinen asunnonvaihto: Noin kahdeksan vuotta
  • Hidas asunnonvaihto: Yli 16 vuotta

Kiinteistömaailman mukaan asunnonvaihdon sykli on pidentynyt merkittävästi viime vuosina, mikä vaikuttaa koko asuntomarkkinoiden dynamiikkaan.

Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys. Suomessa Kiinteistömaailma on maan suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 500 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990. Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa