Johanna Tukiaisen Blue-koira huostaanotettu – poliisin karu raportti paljastaa yksityiskohtia

Ruotsin viranomaiset päättivät, ettei Johanna Tukiainen kykene huolehtimaan koirastaan – poliisin karu raportti Johannan huostaanotetusta Blue-koirasta kertoo todella rajuja yksityiskohtia koiran kunnosta: Oli pelokas ja haisi oksennukselle.

Ruotsin viranomaiset olivat saaneet vihjeitä siitä, ettei Johanna Tukiaisen Blue-koira voi mitenkään hirveän hyvin. Lopulta koira päädyttiin ottamaan huostaan Ruotsin viranomaisten toimesta, heidän huostaanotosta tehdyllä päätöksellä. Poliisi teki koirasta myös lopettamispäätöksen. 

Johanna valitti asiasta Ruotsin hallinto-oikeuteen – valituksensa tueksi hän esitti suomalaisen eläinlääkäristä saadun todistuksen maaliskuulta 2023 sekä kuvia koirasta, mutta lopulta oikeus hylkäsi Johannan valituksen tilanteeseen liittyen.

Koirasta on riidelty aiemminkin ja kaikki alkoi siitä, kun Johanna pahoinpiteli oman äitinsä Marjan viime vuoden tammikuussa 30. päivä – samalla kuristanut koiraansa. Pahoinpitelyn aikana koira oli siis ollut yksi riidan kohteista ja Johanna oli alkanut kuristamaan koiraa. Johanna kuitenkin väitti itse kuulusteluissa, että hän olisi vain pitänyt koiran suusta kiinni vahingoittamatta sitä.

Pahoinpiteli äitinsä ja syyttää tätä valehtelijaksi – lue lisää

Pahoinpitelyn jälkeen Ruotsin lääninhallitus oli saanut 12 valitusta liittyen Johannan koiranomistajuuteen, niistä kävi ilmi muun muuassa huoli siitä, ettei Johanna yksinkertaisesti vain kykene huolehtimaan omasta lemmikistään. Johanna kuitenkin perusteli valitukset niin, että raportit olivat tulleet tuntemattomilta ihmisiltä ja ne olivat vääriä, aiemman työn vuoksi.

Koira oli erittäin pelokas

Ensin valitukset eivät johtaneet yhtään mihinkään suuntaan, mutta pian Johannan asuntoon tehtiin tarkastus. Oikeuden raportissa kävi ilmi, että viisi vuotiaan chihuahua-rotuisen koiran käyttäytyminen oli täysin päinvastaista kuin yleisesti rotuun kuuluvat ominaisuudet. Koira oli erittäin pelokas ja se piiloutui muun muuassa sängyn alle, eikä tullut sieltä pois.

Johanna kertoi tarkastusta tehneille viranomaisille, että koira on vain ujo ja on ollut aina. Samalla hän kiisti koiran olevan pelokas, hänen kertomansa mukaan se ei ole ikinä pelännyt Johannaa tai hänen ystäviään. Hän oikein korosti antavansa koiralle asianmukaista ja hyvää hoitoa sekä käyneensä useilla lenkeillä koiran kanssa – hän kertoi myös koiran syöneen ja juoneen hyvin.

Koira ei siis tullut tarkastuksen aikana esiin, vaan oli sängyn alla piilossa, joten sille ei voitu tehdä perusteellista terveystarkastusta tai minkäänlaisia päätöksiä koiran olinpaikan suhteen. Tarkastajat kuitenkin kiinnittivät huomiota siihen, että asunto oli yleisilmeeltään sotkuinen ja lattia äärimmäisen likaisessa kunnossa. Tuolloin Johanna sai vielä pitää koiransa.

Asunto tarkastettiin – lue lisää tästä

Viimeinen pisara tuli Johannan sekoiluista, jolloin poliisit menivät asuntoon ja koira oli mennyt lattialla olevien tavaroiden alle pakoon. Koira rauhoittui samantien, kun oli päässyt viranomaisten syliin. Se vietiin hoitolaitokseen, jossa sitä kuvailtiin ystävälliseksi ja erittäin herkäksi äänille. Se pakeni pienintäkin melua esimerkiksi ovien sulkemista, joka oli koiralle todella stressaavaa. Fyysisessä kunnossa ei ollut suuria moitteita, vain pitkät kynnet ja hammaskiveä. Lisäksi se haisi oksennukselle, mikä johtui varmasti siitä, että Johannan asunnon lattiat olivat täynnä oksennusta ja virtsaamisesta aiheutuneita tahroja, jonka takia koira haisi myös pahalta.

Päätös koiran kohtalosta

Oikeuden asiakirjoista selviää, että poliisi on tehnyt päätöksen koiran lopettamisesta 25. heinäkuuta vuonna 2023 – seuraavana päivänä päätös oli kantautunut Johannan korviin. Tieto oli ollut hänelle todella järkyttävää ja hän yrittikin etsiä koiralle hoitajaa, jopa omia vanhempiaan hän ehdotti tähän kyseiseen pestiin. Juuri tuolloin vanhemmat olivat kuitenkin Suomessa.

Johanna oli aiemmissa kuulusteluissa kertonut olevansa äärimmäisen stressaantunut, joten päätöksen mukaan koiran huono kohtelu saattaisi todennäköisesti toistua jatkossa, eikä Johanna pystynyt osoittamaan luotettavasti voivansa olla turvallinen omistaja tai tarjota asianmukaisen, hyvän tai turvallisen elinympäristön eläimelle.

Johanna teki nopeasti valituksen koiran lopettamispäätöksestä, mutta se hylättiin pian. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko koira vielä hengissä vai päätöksen mukainen toimenpide tehty. Lääninhallitus ilmoittaa koiran kohtalosta myöhemmin, se saattaa löytää vielä hyvän uuden kodin.

Edullisesti matkalle - lentäen

0 kommenttia artikkeliin ”Johanna Tukiaisen Blue-koira huostaanotettu – poliisin karu raportti paljastaa yksityiskohtia”

Vastaa