Kaksi vinkkiä oman talouden parempaan hallintaan + kaksi lisää

1. Luo budjetti ja seuraa tulojasi ja menojasi

Tämä on tärkein askel talouden hallinnassa. Budjetin avulla tiedät, mihin rahasi menevät ja voit varmistaa, että sinulla jää rahaa säästöön tulevaisuutta varten. On olemassa monia tapoja luoda budjetti, joten voit löytää itsellesi sopivan menetelmän. Voit käyttää budjetointisovellusta, taulukkoa tai jopa yksinkertaista vihkoa. Tärkeintä on seurata tulojasi ja menojasi säännöllisesti.

2. Määrittele säästötavoitteet ja luo suunnitelma niiden saavuttamiseksi

Säästäminen on tärkeää taloudellisen turvallisuuden ja tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi. Kun olet luonut budjetin, voit alkaa asettaa säästötavoitteita. Nämä tavoitteet voivat olla mitä tahansa hätärahaston luomisesta unelmalomasi säästämiseen. Kun tiedät, mitä varten säästät, voit luoda suunnitelman tavoitteidesi saavuttamiseksi. Tämä voi tarkoittaa menojen vähentämistä, lisätulojen hankkimista tai molempia.

Tässä on joitain lisävinkkejä, joiden avulla voit hallita talouttasi paremmin:

 • Maksa laskut ajallaan. Myöhästyneistä maksuista voi koitua korkoja ja sakkoja, jotka voivat vaikeuttaa talouden hallintaa.
 • Vähennä velkaa. Korkea velka voi olla taakka taloudellesi. Yritä maksaa velkoja mahdollisimman nopeasti.
 • Sijoita tulevaisuuteen. Sijoittaminen voi auttaa sinua kasvattamaan varallisuuttasi pitkällä aikavälillä. On olemassa monia erilaisia sijoituksia, joten voit löytää itsellesi sopivan.
 • Hanki taloudellista neuvontaa. Jos sinulla on vaikeuksia taloutesi hallinnassa, on olemassa monia resursseja, jotka voivat auttaa sinua. Voit keskustella talousneuvojan tai luotonantajasi kanssa.

Talouden hallinta vaatii aikaa ja vaivaa, mutta se on mahdollista. Näiden vinkkien avulla voit ottaa hallinnan talouteesi ja saavuttaa taloudelliset tavoitteesi.

Kaksi asiaa, jotka kannattaa tehdä omassa taloudessa: sähkösopimuksen ja lainan vertailu

1. Sähkösopimuksen vertailu

Sähkön hinnat vaihtelevat paljon eri sähkönmyyjien välillä, joten sähkösopimuksen vertailu voi auttaa sinua säästämään rahaa. Voit vertailla sähkösopimuksia esimerkiksi Energiaviraston sivuilla tai riippumattomilla vertailusivustoilla. Sähkösopimukset kuten Fortum tarkka tai Hehku energia voivat hyvinkin olla seuraava sähkösopimusvaihtoehto, mutta aina kannattaa tehdä kunnon vertailu ja miettiä asiaa oman asunnon/kiinteistön kautta. Se joka toimii toiselle, ei välttämättä ole sinulle se paras vaihtoehto. Vertailussa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

 • Sähkön hinta: Sähkön hinta on tärkein tekijä, kun valitset sähkösopimusta. Hintaa vertaillessa kannattaa ottaa huomioon sekä kilowattituntihinta että kuukausimaksu.
 • Sopimustyyppi: On olemassa useita erilaisia sähkösopimuksia, kuten kiinteähintainen, pörssisähkösopimus ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Sopimustyypin valinta riippuu omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi.
 • Sähkön alkuperä: Voit valita sähkösopimuksen, jossa sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla.
 • Asiakaspalvelu: On tärkeää valita sähkönmyyjä, jolla on hyvä asiakaspalvelu.

2. Lainavertailu

Jos harkitset lainan ottamista, on tärkeää vertailla eri lainatarjouksia. Lainavertailun avulla voit löytää edullisimman lainan ja säästää rahaa koroissa. Joskus vertailu voi tuoda tuloksena sen, että yhdistelylaina on paras vaihtoehto etenemiselle. Vertailussa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

 • Korko: Lainan korko on tärkein tekijä, kun valitset lainaa. Korkoa vertaillessa kannattaa ottaa huomioon sekä nimelliskorko että todellinen vuosikorko.
 • Laina-aika: Lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksat koroja. Mitä lyhyempi laina-aika, sitä pienemmät ovat korot.
 • Lainojen kulut: Laina voi sisältää erilaisia kuluja, kuten avausmaksun, tilinhoitopalkkion ja nostoprovision. Nämä kulut kannattaa ottaa huomioon lainan kokonaiskustannuksia vertaillessa.
 • Ehdot: Lainan ehdot on tärkeää lukea läpi huolellisesti. Varmista, että ymmärrät kaikki ehdot, ennen kuin otat lainan.

Sähkösopimuksen ja lainan vertailu voi auttaa sinua säästämään rahaa ja parantamaan taloudellista tilannettasi. Muista kuitenkin, että vertailu on tärkeää tehdä huolellisesti ja ottaa huomioon kaikki tekijät.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa