Lahden dopingskandaalista dokumenttisarja – likaista peliä taustalla

Likaista lunta: Lahti 2001 on neliosainen dokumenttisarja, jossa toimittaja Riku Rantala palaa uransa suurimpaan uutiseen ja Suomea järkyttäneen hiihdon dopingskandaalin alkujuurille.

Dopingvyyhti käynnistyi vuonna 1998 Suomen Tietotoimiston julkaisemasta, hiihtäjä Jari Räsästä käsittelevästä uutisesta, josta seurasi 15 vuotta kestänyt oikeudenkäyntien sarja.

Helmikuussa 2001, kesken Lahden MM-kisojen, Helsingin Sanomissa työskennellyt Riku Rantala sai vinkin Ala-Tikkurilan Shelliltä löytyneestä Hiihtoliiton lääkärinlaukusta, joka sisälsi todisteita suomalaisten hiihtäjien dopingin käytöstä. Laukun oli unohtanut huoltoasemalle Suomen miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö. Laukku herätti myös poliisin mielenkiinnon.

Dokumenttisarja tarjoaa lukuisia uusia paljastuksia. Tämä on mahdollista, koska Rantalalla on apunaan entinen Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkonen, joka toimi jutun päätutkijana ja haluaa nyt koko totuuden vihdoin julki.

Tutkijoiden ja asianosaisten haastatteluiden sekä kattavan arkistomateriaalin kautta Rantala sukeltaa sisään skandaaliin, joka koetaan edelleen kansallisena traumana. Sarjassa nähtäviä ainutlaatuisia katkelmia 15 vuotta kestäneen oikeusprosessin aikana syntyneistä tallenteista ei ole aiemmin esitetty julkisuudessa tässä laajuudessa.

Sarjassa Suomen Hiihtoliiton puheenjohtajana vuosina 1996–2000 toiminut Esko Aho palaa ensimmäistä kertaa dopingskandaalin tapahtumiin. Puheenvuoron saavat myös alkuperäisen uutisen kirjoittanut toimittaja Johanna Aatsalo ja STT:n päätoimittajana toiminut Kari Väisänen.

Likaista lunta: Lahti 2001 -dokumenttisarjan on tuottanut Take Two Studios, tuottajana Pia Winter ja vastaavana tuottajana Eero Hietala. Sarjan on ohjannut ja leikannut Anssi Korhonen. Käsikirjoituksesta vastaa Vera Miettinen.

– Dokumenttisarja avaa huhujen ja epätotuuksien savuverhoa ja selvittää, mitä todellisuudessa tapahtui. Poliisitutkinnan uskomattomat käänteet ja oikeusprosessin outoudet paljastavat, että skandaalin rinnalla oli käynnissä hämmästyttävä oikeusmurha, kertoo ohjelman vastaava tuottaja Eero Hietala.

Likaista lunta: Lahti 2001 -dokumenttisarja Ruudussa 30. marraskuuta alkaen.

VIDEO: Tältä näyttää uusi dokumenttisarja Likaista lunta: Lahti 2001

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa