Miksi muka kaupasta saa varastaa: Amanda Palo

Näyttelijä Amanda Palo on herättänyt keskustelua Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän ilmaisi myötämielisen suhtautumisensa ruokavarkauteen tietyissä olosuhteissa. Palo katsoo, että köyhyyden takia voi olla hyväksyttävää varastaa ruokaa kaupasta, ja hänen mukaansa suurin osa varkaista toimii pakon edessä. Palo ei halua syyllistää näitä ihmisiä, vaan korostaa empatian merkitystä.

Palo on tunnettu erityisesti teatterista ja hän jakoi viime vuoden lopulla Instagramissa ennustuslistan tulevalle vuodelle. Ennustuslistalla Palo arvioi, mitkä asiat ovat ”in” ja mitkä ”out”. Palo ennusti, että varastelu tulisi trendaamaan vuonna 2024. Lisäksi hän jakoi iskulauseen, joka kehottaa sivuuttamaan nähdyt varkaudet: ”Jos näet, että joku varastaa – ei, et nähnyt”.

Kriittinen suhtautuminen hallitukseen

Palo on myös kritisoinut voimakkaasti Suomen nykyistä hallitusta ja sen leikkaustoimia. Hänen mielestään leikkaukset voivat johtaa lisääntyvään varasteluun, sillä elintilaa kavennetaan kestämättömällä tavalla. Palo uskoo, että hallituksen politiikka ei huomioi riittävästi köyhien ihmisten tarpeita ja mahdollisuuksia selviytyä arjesta.

Palo on näyttelijä Jukka-Pekka Palon lapsi ja Tauno Palon sekä Kirsti Ortolan lapsenlapsi. Hänen perhehistoriansa ja teatteritaustansa ovat olleet esillä mediassa, mutta hän haluaa korostaa omia näkemyksiään ja kokemuksiaan.

Empatia eikä anarkia

Vaikka Palo ymmärtää köyhien ihmisten tilannetta ja puolustaa heidän oikeuksiaan, hän ei kuitenkaan kannusta ketään varastamaan. Hän painottaa, että hänen näkemyksissään on kyse empatiasta, ei anarkiasta. Palo ei ole itse koskaan varastanut, mutta hän haluaa herättää keskustelua köyhyyden ja epätoivon vaikutuksista ihmisten käyttäytymiseen.

Palo uskoo, että yhteiskunnan tulisi tukea heikommassa asemassa olevia ihmisiä ja tarjota heille enemmän vaihtoehtoja selviytyä ilman rikollisuuteen turvautumista. Hän toivoo, että hänen ajatuksensa herättäisivät keskustelua ja ymmärrystä köyhyyden vaikutuksista ihmisten elämään.

Minna Haapkylän tapaus

Näyttelijä Minna Haapkylä on saanut tuomion näpistyksestä, lievästä petoksesta ja lievästä vahingonteosta. Syyttäjälaitoksen 24. huhtikuuta 2023 vahvistaman rangaistusmääräyksen mukaan Haapkylä syyllistyi rikoksiin kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa huhtikuun alussa. Haapkylä meni Triplan Prismaan, otti tuotteita ostoskärryynsä ja meni itsepalvelukassalle, missä hän jätti useita tuotteita rekisteröimättä. Hän pakkasi maksamattomat tuotteet muiden ostosten kanssa kassiinsa ja poistui kassalinjojen ohi. Anastettujen tuotteiden yhteenlaskettu arvo oli 58,82 euroa.

Rangaistusmääräyksestä käy myös ilmi, että Haapkylä otti kaupasta lohifileen ja liimasi sen viivakoodin päälle edullisemman myyntitarran. Hän maksoi lohifileen itsepalvelukassalla väärällä viivakoodilla, jolloin tuotteesta tuli todellista edullisempi. Petoksen rikoshyödyn arvo oli 30,17 euroa. Vartijoiden otettua Haapkylän kiinni hänet siirrettiin Triplan kiinniottotilaan odottamaan poliisin saapumista. Rangaistusmääräyksen mukaan Haapkylä oli vetänyt kiinniottotilassa sijaitsevaa ryöstöpainiketta kaksi kertaa ja repäissyt painikkeen irti seinästä.

Rangaistus ja kommentit

Haapkylälle määrättiin 14 päiväsakkoa, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 784 euroa. Hän kommentoi Iltalehdelle, että tapahtuneessa on kyseessä väärinkäsitys, ja että hänellä oli tilanteessa paniikkikohtaus. Haapkylä kertoi yrittäneensä hakea apua pikakassan vartijalta, joka kieltäytyi auttamasta häntä. Hänen mukaansa hänellä ja vartijalla oli kielimuuri, ja tilanne päättyi siihen, että hän maksoi kaikki ostoksensa.

MTV tavoitti Haapkylän puhelimitse 24. huhtikuuta, jolloin näyttelijä kieltäytyi kommentoimasta asiaa enempää ja sanoi, että hänen mielestään tapahtuneesta on kerrottu julkisuudessa virheellisesti. Haapkylä totesi, että kyseessä on ”iso väärinkäsitys”, mutta ei tarkentanut, millaisesta väärinkäsityksestä oli kyse.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa