Miss Suomi 2023 finalistit – uusi kaunotar kruunataan 9. syyskuuta

Suomen kansalla on ylivoimainen suosikki tämän vuoden ehdokkaista, Suomen kauneimman naisen titteliin – kilpailu huipentuu 9. syyskuuta, kun uusi Miss Suomi saa kruununsa. Iltalehden lukijat ovat saaneet puuttua tilanteeseen ja äänestivät ennakkosuosikkiaan, ääniä tuli yhteensä yli 12 000 kappaletta – ylivoimainen suosikki sai peräti neljäsosan lukijoiden äänistä.

Mikä on Miss Suomi?

Miss Suomi- kilpailu on moderni, naisia näkyväksi tekevä ikoninen brändi, jonka missio on kehittää, kouluttaa ja työllistää kilpailijoita. Ensimmäiset kauneuskilpailut pidettiin Suomessa jo vuonna 1919, mutta Miss Suomi-kilpailut nykyisessä muodossaan alkoivat 1930-luvulla – tarkalleen ottaen vuonna 1931, jonka jälkeen vain muutamana vuonna voittaja on jäänyt valitsematta mm. talvisodan ja jatkosodan vuoksi. Ensimmäinen televisiolähetys tuli vuonna 1959, parin vuoden tauon jälkeen televisiolähetyksistä, ne jatkuivat taas. Yleisö äänestää suosikkejaan, ja lopuksi finaalissa kruunataan uusi Miss Suomi-voittaja sekä perintöprinsessat.

Katso myös Viidakon tähdet, jossa entinen Miss Suomi-kilpailun voittaja Shirly Karvinen.

Kriteerit missikilpailussa ovat muuttuneet paljon vuosien aikana, valintaperusteita olivat mm. vartalon ja kasvojen kauneus, persoonallisuus, ryhti, viehätysvoima, lihasten kunto, sulo ja käyttäytyminen. Painoarvoa asetettiin myös sivistykselle, puhetavalle, vartalon ja hiusten huolitellulle kunnolle, äänelle sekä siveelliselle maineelle.

Tunnettuja Miss Suomi-voittajia ovat mm. muutenkin julkisuudesta tiedetyt Sara Sieppi, Viivi Pumpanen, Lola Odusoga, Sara Chafak, Shirly Karvinen sekä Essi Unkuri. Vuonna 1977 Miss Suomeksi kruunattiin koko kansan tuntema silloin 18-vuotias Armi Aavikko, joka teki yhteistyötä Dannyn kanssa laulajana ja esiintyjänä.

Video kaikista finalisteista tässä

Ennakkosuosikiksi äänestetty kaunotar, tutun muusikon sukua

Noin 25 prosenttia lukijoiden ääniä saanut ennakkosuosikki Maisa Alatalo, 21, on koko kansan tunteman muusikon Mikko Alatalon lapsenlapsi, myös hänen siskonsa Ronja Alatalo on tuttu. Maisa työskentelee laillistettuna kiinteistövälittäjänä ja kertoo isoisänsä olevan yksi suurimpia tukijoita. Maisa seurustelee padel-urheilija Otto Meskasen kanssa, suhde oli alkanut työpaikkaromanssista, kun hän oli työskennellyt aikaisemmin tamperelaisessa padel-keskuksessa.

– Oltiin ensin pitkään kavereita ja työkavereita, mutta juuri ennen kuin jäin pois entisestä työpaikastani, rakastuimme, Maisa kertoo.

Tampereelta kotoisin oleva neiti haluaa tuoda esille eniten sitä, kuinka jokainen pystyy rakentamaan oman polkunsa, vaikka se ei olisikaan perinteisin. Hän ei hakenut mukaan vain hetken mielijohteesta, vaan kilpailu sekä misseys oli ollut hänen haaveissaan jo pitkään.

– Olen etsinyt omaa polkuani ja tapaa, jolla voisin toteuttaa itseäni. Olen sukuni kautta nähnyt, millainen vaikutus omalla äänellä ja taiteella voi olla muihin ihmisiin sekä itseensä. Se sama palo ja roihu on ollut sisälläni pienestä saakka. Jossakin kohtaa se kolahti, että misseys on minun juttuni, Maisa kertoo.

Hän on saanut suuren tuen perhepiiristä, ja yksi suurimpia tukijoita onkin isoisä Mikko. Myös kumppani Otto on ollut koko matkan ajan suuri tuki – on katsellut salaa aiempia missi-kisoja.

Äänestyksessä hopeasija, ensimmäinen naimisissa oleva finalisti

Äänestyksen prosenteista 12 sai Serina Suvila, 23, on kilpailun historian ensimmäinen finalisti, joka on naimisissa. Serina on Turusta kotoisin oleva terveydenhoitajaopiskelija, joka asui aiemmin Sveitsissä puolisonsa kanssa – nyt kuitenkin saattaa olla miehen tulevan perässä Suomeen.

– Mieheni sanoi, että voi ajatuksissa ja haaveissa kuvitella, että olisi joskus päässyt (kilpailuun), mutta sitten tuli tämä hetki. Tämä tuli aivan täydelliseen hetkeen, koska valmistun loppuvuodesta terveydenhoitajaksi. Sitten ovet ovat auki, Serina kertoo.

Kolmas sija äänestyksessä monitoiminaiselle

Prosentteja 11 haalinut ja täten kolmanneksi äänestyksessä tullut Jenna Rintamäki, 23, on hammaslääketieteen kandidaatti sekä monitoiminainen – yrittäjä ja ollut mukana kahden eri yrityksen perustamisessa. Asunut Yhdysvalloissa, opiskeli englannin kielellä. Hän on tanssinut balettia 10 vuotta ja harjoittelee tavoitteellisesti kuntosalilla.

– Kansainvälisyys on yksi vahvuuteni sillä olen asunut Amerikassa ja tällä hetkellä opiskelen Latviassa. Matkustamisen lisäksi minulla on suuri rakkaus liikuntaan ja olen harrastanut aktiivisesti pienestä pitäen, hän kuvaili itseään tiedotteessa.

Vielä seitsemän muuta

Kauniita ja upeita finalisteja on vielä seitsemän muuta, erilaisia polkuja sekä menestystä opiskelu- ja työelämässä. Muutama tuttu kasvo voi joillekin myös olla. Muut onnekkaat finalistit ovat Sa Myer Oo, 27, Anni Seppänen, 22, Sofia Singh, 27, Lumi Liikanen, 25, Scharliina Eräpuro, 23, Paula Joukanen, 22, ja Rimi Riutta, 25.

Sa Myer Oo, 27, on elänyt suurimman osan elämästään Hangossa. Asuu ja opiskelee tällä hetkellä Vaasassa, syntynyt Thaimaassa. Hän sai ennakko-äänestyksessä 5 prosenttia äänistä.

Anni Seppänen, 22, on Kajaanista kotoisin oleva lähihoitaja, joka opiskelee myös parhaillaan terveydenhoitajaksi. Kilpailuun osallistuminen on ollut myös hänelle pitkäaikainen haave. Viime vuosina kokemusta on tullut mm. näyttelijän hommista sekä musikaalista ja laulamisesta. Myös hän sai ennakko-äänestyksessä 5 prosenttia.

Sonja Singh, 27 on Helsingissä asuva, mutta suurimman osan elämästään hän on viettänyt Vantaalla. Hän on myös asunut Kanadassa, sukujuuret ovat Pohjois-Intiassa. Sofia kuuntelee erityisesti vanhempaa musiikkia ja kertookin Elviksen olevan suuri suosikki. Hän tuli kuudenneksi äänestyksessä 8 prosentilla.

Lumi Liikanen, 25, Heinolasta – tekee parhaillaan muuttoa Helsinkiin. Koulutukseltaan markkinoinnin tradenomi, myös tällä hetkellä työt liittyvät markkinointiin. Hän tekee itselleen vaatteita kierrätysmateriaaleista ja tekee töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hän sai äänestyksen prosenteista kymmenen.

Scharliina Eräpuro, 23, Turku – kuvailee itseään artistiksi, näyttelijäksi, malliksi, juontajaksi ja musiikintekijäksi. Hän on työskennellyt artistina ja näyttelijänä Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Englannissa – tuttu mm. Rantabaari-sarjasta. Neljänneksi ennakko-äänestyksessä 10 prosentilla.

Paula Joukanen, 22 on kaukosuhteessa amerikkalaisen poikaystävänsä kanssa – ennen missikilpailuja hän kilpaili erilaisista pysteistä, sillä pelasi tennistä SM-tasolla. 15-vuotiaana hänet nimitettiin 25 parhaan tenniksen pelaajan joukkoon Euroopassa. Sijoittui ennakko-äänestyksessä seitsemänneksi 7 prosentilla.

Rimi Riutta, 25, on tamperelainen ylioppilas, merkonomi ja terveydenhoitajaksi opiskeleva nainen. Hän on ensimmäinen Suomen historiassa, joka kilpailee transsukupuolisena. Jo 19-vuotiaana hän oli lähtenyt sukupuolenkorjausprosessiin. Sai äänestyksessä 7 prosenttia äänistä.

Miss Suomi 2023-kilpailu käydään 9. syyskuuta – kuka näistä kauniista naisista on tänä vuonna Suomen kaunein nainen ja ketkä sijoittuvat kilpailussa perintöprinsessoiksi?

Edullisesti matkalle - lentäen

0 kommenttia artikkeliin ”Miss Suomi 2023 finalistit – uusi kaunotar kruunataan 9. syyskuuta”

Vastaa