Nemo voitti Euroviisut – hän on ei binäärinen – mistä siinä on kyse

24-vuotias Nemo Mettler on tehnyt historiaa voittamalla Euroviisut ensimmäisenä julkisesti ei-binäärisenä henkilönä. Hänen voittonsa merkitys on kaksinkertainen: se tuo esiin hänen musiikillisen lahjakkuutensa ja lisää tietoisuutta ei-binäärisistä henkilöistä sekä muista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Ei-binäärinen sukupuoli-identiteetti ei sovi perinteiseen mies-nais -jaotteluun, mikä tekee Nemon voitosta erityisen merkittävän.

Nemo lauloi kilpailukappaleessaan ”nollista ja ykkösistä”, jotka ovat binäärijärjestelmän perusta. Hän kysyy kappaleessaan retorisesti: ”Jos en kuulu nollaan tai ykköseen, niin minne minä sitten kuulun?” Tämä kysymys heijastaa hänen haluaan rikkoa rajoja ja kyseenalaistaa perinteisiä sukupuolikäsityksiä.

Ura ja tausta

Nemo on ollut tunnettu artisti kotimaassaan Sveitsissä jo vuosia, ja hänen osallistumisensa Euroviisuihin herätti suurta innostusta. Hän nousi tunnetuksi vuonna 2016 esiintymisellään radio-ohjelmassa, minkä jälkeen hän julkaisi kaksi EP:tä. Hänen kappaleensa ovat myös saavuttaneet suosiota Sveitsin sinkkulistalla.

Vuodesta 2020 lähtien Nemo on kirjoittanut ja tuottanut kappaleita myös muille artisteille, samalla julkaisten omaa musiikkiaan englanniksi. Tämä monipuolisuus ja kansainvälisyys ovat auttaneet häntä laajentamaan kuulijakuntaansa.

Euroviisujen jälkeinen tunnelma

Voittonsa jälkeen Nemo kertoi lehdistötilaisuudessa, kuinka hänen laulunsa ja tarinansa ovat koskettaneet monia ihmisiä. Hän piti erityisen mielettömänä sitä, että hänen oma tarinansa on inspiroinut muita olemaan rehellisiä itselleen ja omille kokemuksilleen.

Sveitsiläiset fanit juhlivat Nemon voittoa Malmössä, ja Sveitsin euroviisuklubin manageri Melisa Kaymaz korosti voiton merkitystä: ”Nemon viesti osoittaa, että Sveitsi, Eurooppa ja maailma ovat todella avoimia ja valmiita rikkomaan rajoja.”

Nemo kommentoi myös tämän vuoden Euroviisujen poikkeuksellisen jännittynyttä ilmapiiriä, joka johtui muun muassa Israelin osallistumisen aiheuttamista ristiriidoista ja ennakkoon pelätyistä turvallisuusriskeistä. Hän kuvaili kokemusta intensiiviseksi ja osittain epämiellyttäväksi, koska tapahtumassa esiintyi tilanteita, joissa ei tuntunut olevan kyse rakkaudesta ja yhtenäisyydestä.

Samalla Nemo toi esiin, että tapahtumassa oli paljon yhteisöllisyyttä, rakkautta ja kulttuurien kohtaamista. Hän korosti, että tällaisen ilmapiirin eteen täytyy tehdä töitä, ja toivoi Euroviisujen pysyvän rauhan ja rakkauden asialla.

Binääri/ei-binääri (eng. binary/non-binary)

Sukupuoli voi olla binäärinen tai ei-binäärinen. Ei-binäärisen henkilön sukupuoli ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies-jakoon. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen.

Nemo pyrkii voittonsa kautta lisäämään tietoisuutta ei-binäärisistä henkilöistä ja muista sukupuolivähemmistöistä. Hän haluaa herättää keskustelua sukupuoli-identiteetistä ja siitä, miten yhteiskunta voi paremmin hyväksyä ja tukea monimuotoisuutta.

Hän toivoo, että hänen esimerkkinsä kautta ihmiset oppisivat ymmärtämään paremmin ei-binäärisiä henkilöitä ja heidän kokemuksiaan. Tämä tietoisuuden lisääminen on tärkeää, jotta voimme luoda inklusiivisemman ja hyväksyvämmän yhteiskunnan.

Intersukupuolisuus

Käsitteellä kuvataan laajaa joukkoa erilaisia synnynnäisiä tiloja, joissa henkilön keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Intersukupuolinen tila ei määrittele sitä, minkälainen sukupuoli-identiteetti henkilölle kehittyy. Kuten muutkin lapset, kasvava intersukupuolinen lapsi useimmiten ymmärtää itse oman sukupuolensa ja määrittää itsensä, tytöksi, pojaksi, muunsukupuoliseksi, intersukupuoliseksi tai jollain toisella tavalla.

Onnettomuus voittopystille – hupsista

– Ehkä pokaali voidaan korjata, ja ehkä Euroviisut tarvitsee korjausta myös, artisti sanoi finaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Nemo kertoi lehdistötilaisuudessa saaneensa järjestäjiltä uuden pokaalin.

– He toivat minulle uuden, joten teknisesti minulla on niitä nyt kaksi, hän sanoi vitsaillen.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa