Sanna Marin kommentoi uutta alkavaa elämää, erosi kansanedustajan tehtävistä

Kansalle tuttu, nykyinen ex-pääministeri Sanna Marin erosi tehtävästään – lupa myönnettiin eduskunnassa. Eduskunnan täysistunto on hyväksynyt entisen pääministerin, kansanedustaja Sanna Marinin eropyynnön. Nyt hän kommentoi uutta alkavaa elämäänsä.

SDP:n huoneessa poksahteli riehakkaasti kuohuviinipulloja Sanna Marinin kunniaksi, ensimmäinen pullo avattiin klo 14 jälkeen – huoneesta kuului yhteensä neljä pullon avaamisen ääntä. Samasta huoneesta kuului myös ”eläköön”-huutoja, jonka jälkeen sieltä poistui haikean näköisiä kansanedustajia. Sanna sai useita halauksia puoluetovereiltaan istuntosalissa päätöksen jälkeen.

Sanna Marin on siirtymässä uusiin tehtäviin Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi ja sai näin ikään vapautuksen kansanedustajan tehtävistä, vapautus astuu voimaan keskiviikkona. Todellakin helpottuneen oloinen Sanna kertoi medialle, että eroprosessi sujui asiallisesti.

Sanna haki eroa ja sai sen – lue lisää

– Aivan kuten pitää, ensin puhemiesneuvoston käsittelyssä ja sitten ison salin käsittelyssä. Nyt itselleni on uusi ovi auennut, omalle eduskunta­ryhmälleni en suinkaan sanonut hyvästejä vaan sanoin näkemiin, koska en minä puolueesta mihinkään lähde ja kuten puolue­kokouksessakin sanoin, nyt siirryn puolueen rivijäseneksi ja maailmalle viemään niitä arvoja ja asioita, joiden parissa olen tähänkin asti tehnyt työtä, Sanna kommentoi.

Istuntosalista poistuttuaan Sanna myös poseerasi kansanedustajien kanssa erilaisissa yhteiskuvissa. Yksi hyvästit jättäneistä oli opetusministeri Anna-Maja Henriksson, joka istui Sannan hallituksessa oikeusministerinä.

– Meillä oli todella rankka kausi, ensin koronapandemia ja sen päälle Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Se on vaatinut meiltä kaikilta paljon, mutta varsinkin pääministeriltä.

– Tässä on iso mahdollisuus Sannalle mennä elämässään eteenpäin, ja luulen, että me kaikki sitä myötäelämme.

Sannan läksiäisissä puheenvuoron oli pitänyt mm. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, joka kuvaili tunnelmaa haikeaksi. Hän kertoi muistelleensa puheessaan esimerkiksi matkan varrelle sattuneita tiukkoja tilanteita.

– Sanna on henkilö, joka on jättänyt jäljen kaikkiin paikkoihin, jossa on toiminut. Myös tänne eduskuntaan ja meidän ryhmäämme. Pieni haikeus, kiitollisuus ja myötäeläminen sen kanssa, että hänellä uusi lehti elämässä avautuu, Antti kiteytti tilannetta.

Salissa kuului myös soraääniä

Juha Mäenpää kertoi puheenvuorossaan kunnioittavansa puhemiesneuvoston päätöstä vapautuksen myöntämisestä Sannalle, mutta peräänkuulutti selkeitä pelisääntöjä kansanedustajan tehtävästä eroamiselle.

– Äänestäjän tulee voida luottaa siihen, että kansanedustajaksi valittu kunnioittaa äänestäjiään ja hoitaa parhaan kykynsä mukaan tehtäväänsä. Vaalipiirissä ei ole ihan tasapuolista edustajaehdokkaita kohtaan, jos joku pian paikan saatuaan lähtee muihin tehtäviin eli siellä äänimäärä olisi saattanut jakautua eri tavalla, hän kommentoi.

Mitä Sanna aikoo tehdä nyt

Sannan eroilmoituksen jälkeen on ollut epäselvyyttä siitä, miten ja missä hän aikoo uutta tehtäväänsä hoitaa. Erilaiset mediat ovatkin kysyneet naiselta, että aikooko hän muuttaa Lontooseen ja maksaa veronsa jatkossa jonnekin muualle kuin Suomeen. Sanna ei muun muuassa halunnut tarkentaa työsuhteensa kestoa tai siihen liittyviä yksityiskohtia.

– Näitä sopimuksen ehtoja ei ole julkistettu, ei instituutin puolelta enkä minä ole niitä myöskään julkistanut enkä sitä tässäkään tee.

– Ainakaan tällä hetkellä muutto ei ole ajankohtainen eli täällä Suomessa edelleen asun, mutta työtehtävät tulevat olemaan pitkälti ulkomailla eli paljon matkustamista ja reissaamista. Toivon mukaan voin tulevaisuudessakin asua Suomessa ja tänne veroni maksaa, Marin vastasi.

Sanna Marinin uusi rakas – katso tästä

Sanna Marin poistui SDP:n ryhmähuoneesta kello 15.30, pitkäaikaisen eduskunta-avustajansa Sara Holapan, entisen erityisavustajansa Tuulia Pitkäsen sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen kanssa. Käsissään hän kantoi muhkeaa kukkakimppua, eikä hänellä ollut medialle enää sanottavaa. Ryhmäkokouksen jälkeen hän aikoo hakea tyttären päiväkodista.

– Arki rullaa kuten ennenkin, Sanna kommentoi.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa