Sanna Marin – kova johtaja, vai eikö sittenkään

Suomen entinen pääministeri Sanna Marin jakoi sunnuntaina Instagramissa tunnelmia lomamatkaltaan Itävallan Lech-nimiseen lomakohteeseen. Lech on tunnettu rikkaiden ja kuuluisien suosimasta kohteesta, jota monet pitävät Alppien lomailun kehtona. Alueella on pitkä historia kuninkaallisten ja julkkisten vierailuista, kuten prinsessa Dianan matkasta sinne myrskyisän avioeron jälkeen.

Lech on kuin pieni yksityiskylä, ja sinne kiinteistöjen ostaminen vaatii tarkkojen sääntöjen noudattamista. Alueella ei ole ylellisten muotimerkkien liikkeitä, mutta sen sijaan tarjolla on pieniä luksushotelleja ja Michelin-ravintoloita. Ski Austria -sivusto kuvaa Lechiä suosituksi kohteeksi kuninkaallisille, liikemiehille, urheilutähdille ja elokuvatuottajille.

Lech – Alppihiihdon kehto

Lech on tunnettu myös alppihiihdon kehtona. Alueella on upeat hiihtomahdollisuudet, ja monet hiihtäjät ja talviurheilun harrastajat suuntaavat sinne talvisin. Itävallan Lech tarjoaa upeita maisemia ja mahdollisuuden nauttia lumisista rinteistä.

Prinsessa Diana vei aikoinaan poikansa Lechiin lomailemaan, mikä toi paikalle lisää julkisuutta. Vaikka Lech onkin houkutellut kuninkaallisia ja muita julkkiksia, se säilyttää silti viehätyksensä rauhallisena ja ylellisenä lomakohteena, jossa voi nauttia Alppien kauneudesta ja hienostuneista palveluista.

Kova työ vaatii kovat huvit

Se, että Sanna oli Itävallassa, vastannee sitä, missä porukassa hän liikkuu kansainvälisesti

Sanna Marinin puhujakeikka Wall Streetillä

Sanna Marinin puhujakeikka Wall Streetin merkittävään investointipankkiin, Centerview Partnersiin, on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua. Marin aloitti kansainvälisen puhujan uransa viime kesänä liittyessään Yhdysvaltalaiseen Harry Walker Agency -puhujatoimistoon, joka välittää puhujia erilaisiin tilaisuuksiin.

Harry Walker Agencyn verkkosivuilla markkinoidaan Marinin puhujakeikkoja, ja siellä on lista hänen aiemmista esiintymisistään. Yksi näistä esiintymisistä mainitaan Centerview Partnersissa, joka on Wall Streetin arvostettuja investointipankkeja. Centerview Partnersin liikevaihto oli vuonna 2021 yli 1,5 miljardia dollaria, mikä vastaa nykyarvolla noin 1,4 miljardia euroa. Pankki palvelee yli 20 prosenttia maailman 50 suurimpaan markkina-arvoon kuuluvista yrityksistä.

Centerview Partnersissa pidetyt puhujakeikat voivat tuoda entisille pääministereille huomattavia palkkioita. Esimerkkinä Britannian entinen pääministeri Boris Johnson sai Centerview Partnersilta yli 320 000 euron arvoisen palkkion puheestaan, jonka hän piti marraskuussa 2022, noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun hän oli jättänyt pääministerin tehtävänsä. Johnsonin raportoima työaika puheen pitämiseen oli yhdeksän tuntia, ja Centerview Partners vastasi myös matkakuluista ja majoituksesta hänelle ja kahdelle avustajalleen.

Marin perusti MA/PI-yhtiön viime kesänä, ja se on liitetty hänen puhujakeikkoihinsa. Yhtiön toinen osakas on Marinin entinen erityisavustaja Tuulia Pitkänen. Kyselyihin Marinin Centerview Partnersissa käsittelemistä teemoista ja palkkion suuruudesta ei ole toistaiseksi saatu vastausta. Tämä aihe on herättänyt keskustelua siitä, miten entiset päättäjät hyödyntävät asemaansa kansainvälisen puhujan roolissa.

Marin tekee töitä myös Britannian entisen pääministerin Tony Blairin perustamassa Tony Blair Institute -ajatushautomossa strategisena neuvonantajana. Myös Tuulia Pitkänen työskentelee nykyään Tony Blair Institutessa.

Sannan kertomaa

Minun juureni ulottuvat neljän eri kunnan alueelle. Synnyin Helsingissä, asuin Espoossa, kasvoin ja kouluttauduin Pirkkalassa ja viimein löysin kodin Tampereelta. Olen asunut Kalevan kaupunginosassa vuodesta 2007 lähtien. Kalevassa arvostan erityisesti alueen monimuotoisuutta. Täällä yhdistyvät puistot, koulut, monenlaiset liikuntapaikat, 1950-luvun rakennukset ja alueella asuvien erilaisten ihmisten kirjo, aina opiskelijoista ikäihmisiin – he muodostavat Kalevan sielun ja sydämen.

Sateenkaariperheen lapsi politiikan tiellä

Olen sateenkaariperheen lapsi, ja minulle ihmisoikeudet, tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuus ovat aina olleet perustavanlaatuisia arvoja, eivät pelkästään mielipidekysymyksiä. Politiikkaan ryhdyin, koska haluan vaikuttaa siihen, miten yhteiskunta kohtelee kansalaisiaan ja tunnustaa heidän oikeutensa.

Olen ollut aktiivisesti mukana politiikassa yli viidentoista vuoden ajan, ja näen vaikuttamisen ja osallistumisen kansalaisoikeuksina. Asioita ei muuteta ilman sitoutumista. Hyvinvointivaltio ja työelämän säännöt eivät synny itsestään, vaan ne vaativat kovaa työtä. Sosialidemokratia resonoi kanssani arvomaailmana, joka korostaa tasa-arvoa, vapautta ja rauhaa.

Ympäristöarvot sydämen asiana

Ympäristöarvot ovat minulle erityisen tärkeitä. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen ovat aikamme suurimpia haasteita. Näihin ongelmiin puuttuminen edellyttää vahvaa poliittista päättäväisyyttä ja tahtoa.

Arvoni – Vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus

Vapaus merkitsee minulle mahdollisuutta tehdä ja saavuttaa asioita riippumatta perhetaustasta, kulttuuritaustasta tai muista tekijöistä. Yhteiskunnan tehtävänä on luoda puitteet yksilöiden vapaudelle turvaamalla kaikille yhdenvertaiset sosiaaliset oikeudet. Todellinen vapaus edellyttää tasa-arvoa.

Tasa-arvo tarkoittaa minulle kaikkien ihmisten mahdollisuutta hyvään elämään, riittävään toimeentuloon sekä osallistumiseen ja vaikuttamiseen yhteiskunnassa. Politiikan rooli on purkaa ja muuttaa rakenteita, jotka aiheuttavat eriarvoisuutta ja syrjintää.

Solidaarisuus merkitsee minulle yhteisvastuuta ja yhteisöllisyyttä. Solidaarisuus vaatii myös vastuun ottamista ympäristöstä, jotta tulevat sukupolvet voivat nauttia hyvästä ja ihmisarvoisesta elämästä.

Edullisesti matkalle - lentäen

2 kommenttia artikkeliin ”Sanna Marin – kova johtaja, vai eikö sittenkään”

Vastaa