Suomalaiset nimesivät kaikkien aikojen parhaat kotimaiset viraalivideot – mikä näistä saa oman muistomerkkinsä?

Valokuituoperaattori GlobalConnect yhdessä tubettaja Roni Bäckin kanssa etsivät Suomen ikimuistoisempia viraalivideoita. Kisan ensimmäisessä vaiheessa suomalaiset saivat nimetä suosikkiviraalivideoitaan, joista kymmenen on valittu finaalivaiheeseen. Nyt kansa pääsee äänestämään voittajista, joista eniten ääniä saavat palkitaan internetkulttuurinklassikko -muistomerkillä.

Onko se Kahen kilon siika, Turo puhuu siansaksaa, Tonnin seteli vai joku muu finaaliin tiensä selvittänyt viraaliklassikko, joka palkitaan internetkulttuurin klassikko -muistomerkillä? Ehdotuksia saatiin kansalta yli 600, ja niiden joukosta finaaliin tiensä selvittivät seuraavat kymmenen viraaliklassikkoa:

  • Kahen kilon siika – YouTube-sensaatio, jossa videota kuvannut Tuoppi innostuu vilpittömästi koukkuun tarttuneesta valtavasta eväkkäästä.
  • Turo puhuu siansaksaa – 4-vuotias Turo otti Ylen haastattelussa kantaa koulun kieltenopetukseen ja sanoi itse puhuvansa hyvää siansaksaa.
  • Ui juma – pyöräreissu päättyy kylmään lampeen ja voimasanoiltakaan ei säästytä
  • Karhumies (Perke** siihen et koske) – valitut voimasanat kaikuvat videolla ja mökkipihalla vieraileva mesikämmen ottaa jalat alle
  • Tonnin seteli – Kummelin toiseksi viimeisen tuotantokauden päätösjaksossa nähty Tonnin seteli on yksi komediaryhmän legendaarisimmista sketseistä ja myös tunnettu meemi
  • Annin lempieläin on pupu – MTV3:n uutisten Annin lempieläin on pupu -haastattelusta tuli meemi jo vuonna 2008. Siinä toimittaja haastattelee päiväkoti-ikäistä Annia laihoin tuloksin.
  • Olitkos vielä nukkumassa? – Uuno Turhapuron huutelu on jäänyt elämään omana viraalivideonaan.
  • Puuhöylä – Puuhöylä-sanonta on peräisin television Voittopotti-tietokilpailusta ja siitä on tullut internetissä leviävä meemi. Tony Hällfors saa kovasanaista palautetta kisan osallistujalta.
  • Tsajajajaja – Mitähän jos pelaisi pari erää pokeria, jos vaikka alkaisi ajatus juoksee, Ismo Laitela sanoo vuosien takaisessa jaksossa. Kohtaus päättyy legendaarisiin sanoihin ”Aa, tsjajajaja”, joka on alkanut elää omaa elämäänsä
  • Ei se virpominen oo mun juttu – monen suosikiksi noussut video, jossa pääsiäisen aikaan haastateltu lapsi ei selvästikään pidä virpomisesta.

”Suomalaista internetkulttuurin viraaliviihdettähän ei ole palkittu vielä koskaan. Nyt asiaan tulee muutos. Olen erittäin iloinen siitä, että pääsemme yhdessä GlobalConnectin kanssa vihdoin nostamaan näitä ikimuistoisia teoksia esiin ja juhlimaan suomalaista internetkulttuuria”, internetkulttuurin klassikko -äänestyksen keulakuvana toimiva Roni Bäck sanoo.

Valokuituverkkoja Suomessa rakentava GlobalConnect lahjoittaa eniten ääniä saaneille viraalivideoille omat muistomerkkipatsaansa paikkakunnille, joissa videot on kuvattu.

”Olemme toteuttaneet Ruotsissa vastaavan äänestyksen, ja siellä ensimmäiset voittajat ovat jo saaneet internetkulttuurin klassikko-muistomerkkinsä. Ne muistuttavat tulevia sukupolviammekin internetkulttuurin ikoneista”, GlobalConnectin viestintäpäällikkö Crista Känsälä kertoo.

Omaa suosikkiaan Suomen parhaaksi viraalivideoksi voi äänestää Roni Bäckin Instagramissa 9.2 julkaistavan Reels-postauksen kautta. Äänestysaikaa on 13.2. asti.

”Viraaliksi meneville videoille on usein tunnusomaista se, että niitä ei alun perin ole välttämättä suunniteltu viraalivideoiksi. Pikemminkin niissä on monesti tahattomastikin vangittu jotakin juuri tuossa hetkessä tapahtuvaa. Ikonisimpia viraalivideoita leimaakin aitous yhdistettynä johonkin odottamattomaan. Ne ovat täysin omassa kategoriassaan, sillä viraalivideon luoja saattaa olla kuka tahansa meistä ja ehkäpä juuri siksi ne vetoavat niin moniin ihmisiin”.

Roni Bäck. Kuvaaja Sam Jamsen

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa