Tässä on Tuomas Iisalo

Tuomas Iisalo on nimi, joka on tullut tutuksi koripallomaailmassa sekä pelaajana että valmentajana. Tämä suomalainen koripallovaikuttaja on tehnyt merkittävää uraa niin kotimaassa kuin kansainvälisillä kentillä, ja hänen tuorein siirtonsa NBA-seura Memphis Grizzliesin ykkösapuvalmentajaksi on herättänyt laajaa huomiota.

Iisalon ura pelaajana ja valmentajana

Tuomas Iisalon pelaajaura alkoi Suomessa, missä hän edusti mm. Tapiolan Honkaa Korisliigassa kausina 2012–2014. Pelaajauran päättyessä keväällä 2014, Iisalo siirtyi sujuvasti valmennustehtäviin ja jatkoi Honkan päävalmentajana. Valmentajaurallaan hän on kerännyt kokemusta ja mainetta erityisesti Saksan Bundesliigassa, jossa hän toimi Crailsheimin ja Bonnin joukkueiden päävalmentajana.

Iisalon valmennustyyliä on kiitetty sen taktisuudesta ja kyvystä kehittää pelaajia. Hänen johdollaan Crailsheim ja Bonn nousivat Saksan koripallon huipulle, ja myöhemmin Iisalo johdatti Paris Basketballin sekä hopealle että Euro Cupin voittoon. Hänen kyvykkyytensä ei ole jäänyt huomaamatta, ja useat NBA-seurat osoittivat kiinnostusta hänen palveluksiaan kohtaan.

Tuomas ja ura Saksassa

– Kun nousimme Saksan pääsarjaan 2018, ALBA Berliinin valmentajana toimi yksi Eurokoriksen suurimmista legendoista, Aíto García Reneses. Hänen johdollaan ALBA oli noussut takaisin Saksan koriseliittiin. Tämä vanhempi herrasmies oli myös luonut joukkueelleen todella vahvan pelillisen kulttuurin ja identiteetin.

Ensikohtaaminen ALBAn kanssa

– Hävisimme hänen valmentamalleen joukkueelle ensimmäisellä kaudella Crailsheimin kanssa 30-40 pisteellä molemmissa peleissä. Alun shokki muuttui hämmennykseksi ja sen jälkeen uteliaisuudeksi. Muissa oloissa toimivat joukkuekonseptimme olivat paperia heidän käsittelyssään ja kaikki mitä teimme, tuntui liian hitaalta. Mitä tarkemmin sitä seurasin, olin varma siitä, että avain tulevaisuuden koripalloon oli piilotettuna ALBAn pelaamiseen.

Oppiminen legendalta

– Löysin YouTubesta espanjalaisia valmennusklinikoita, joita oli kuvattu 90-luvulla ja 2000-luvulla. Käänsin niissä esitettyjä puheita internetin käännösohjelmilla. Halusin ymmärtää hänen koripalloilullista maailmankatsomustaan ja miten se oli muokkautunut sellaiseksi kuin se oli. Sen lisäksi kävin hänen Euroliigan valmentajakoulutuksen sisältöjä uudelleen läpi. Hiljalleen palaset alkoivat loksahtaa kohdilleen.

– Yhdessä veljeni Joonaksen kanssa, aloimme hahmottaa, että hänen joukkueensa pelaaminen perustui sisäänrakennettuun joustavuuden ja tehokkuuden yhdistelmään. Joku olisi saattanut nähdä hänen antaneen pelaajilleen vapauksia, mutta todellisuus oli päinvastainen. Hänen joukkueissaan pelaajat olivat äärimmilleen roolitettuja. Kukaan ei vaeltanut vahvuusalueidensa ulkopuolelle. Silti pelaaminen näytti vapaalta, jopa luovalta. Pelaajien liike kentällä oli lähes poikkeuksetta erittäin korkealaatuista: nopeaa ja synkronisoitua, olematta millään tavalla mekaanista.

Aíto García Renesesin vaikutus

– Sen lisäksi löysin noista YouTube-videoista täysin erilaisen sisäisen tavan organisoida koripallo. Aíto García Renesesin hierarkiset tasot ja kategorisointi olivat hyvin erilaiset kuin mihin olin tottunut yhdysvaltalaisessa tai balkanilaisessa koripallokoulussa. Tietyt asiat kentällä, jotka näyttäytyivät taktisina valintoina, olivatkin pelaajien käytöstä ajavia periaatteita, joita sovellettiin erilaisiin tilanteisiin sen sijaan, että ne olisivat olleet irrallisia ottelutaktiikan osia. Perustavanlaatuinen virheemme oli ollut se, että olimme pyrkinyt tulkitsemaan heidän pelaamistaan oman maailmankatsomuksemme kautta! Tässä suhteessa valmennus ei eroa muusta elämästä.

– Jäljelle jäi kysymys, että miten sellaista joukkuetta sitten voisi horjuttaa? Tai tarkemmin: miten sillä tavalla valmennettua joukkuetta voisi horjuttaa?Lopulta oivalsimme. Ensimmäiseksi oli saatettava hänen pelaajansa alueille ja tilanteisiin, missä he eivät ole vahvimmillaan. Sieltä alkoi paljastua heikkouksia. Koko heidän pelaamisensa perustui iloon ja vapautuneisuuteen, joten oli selvää, mitä joukkueemme tuli tehdä. Meidän piti viedä heiltä ilo pois. Keinot löytyivät. Pakotimme heidät tilanteisiin, jossa heidän ei ollut miellyttävää olla ja jossa he eivät pääsisi tekemään harjoittelemiaan asioita. Se on yksi tärkeimpiä oppeja konfliktien kääntämisessä omaksi edukseen.

– Seuraavilla kausilla pystyimme voittamaan ALBAn useamman kerran, mutta se oli vaativa prosessi. Meidän täytyi vakuuttaa ensin itsemme, sitten vastustajamme ja lopulta myös tuomarit, meidän voittomahdollisuuksistamme. Täytyi vahvistaa kollektiivista itseluottamustamme samalla kun istutimme epäilyksen siemenen ennakkosuosikin ajatuksiin. Monella tapaa ainoa asia, jota oikeasti valmennetaan, onkin ihmisluonto. Tämä prosessi opetti meille paljon siitä, miten pelata ja valmentaa korkeimmalla tasolla. Ymmärsimme, että menestys ei tule pelkästään taidoista tai taktiikoista, vaan myös henkisestä valmistautumisesta ja kyvystä mukautua vastoinkäymisiin. Tämä opetus on kantanut meidät läpi monien haasteiden ja tehnyt meistä vahvempia valmentajia ja pelaajia.

Siirto NBAja tulevaisuuden näkymät

Tuomas Iisalo teki rohkean siirron päättäessään ottaa vastaan tarjouksen Memphis Grizzliesin ykkösapuvalmentajan pestistä. Tämä kolmivuotinen sopimus avaa Iisalolle oven maailman kovimpiin kuuluvan koripalloliigan sisäpiiriin ja antaa hänelle mahdollisuuden kehittää valmennustaitojaan uudella tasolla.

Iisalon päätös siirtyä NBA ei ollut helppo, sillä hän oli alun perin suunnitellut debytoivansa Euroliigassa kaudella 2024-2025. Kuitenkin NBA-seurojen osoittama vahva kiinnostus ja mahdollisuus työskennellä maailman huippujen kanssa houkuttelivat hänet Pohjois-Amerikkaan. Iisalon itseluottamus ja kunnianhimo näkyvät hänen lausunnoissaan, joissa hän on todennut näkevänsä todellisen mahdollisuuden nousta NBA-seuran päävalmentajaksi tulevaisuudessa.

NBA kesäliiga ja valmennustehtävät

Tuomas Iisalolla on edessään tärkeä rooli Memphis Grizzliesin päävalmentajana NBAkesäliigassa, joka käynnistyy 12. heinäkuuta. Tämä tilaisuus antaa hänelle mahdollisuuden näyttää kykynsä ja saada arvokasta kokemusta NBA-ympäristössä. Kesäliiga on tunnetusti alusta, jossa nuoret pelaajat ja valmentajat voivat tehdä vaikutuksen ja ansaita paikkansa vakituisissa kokoonpanoissa.

Iisalon valmennusfilosofia perustuu kurinalaisuuteen, taktiikkaan ja pelaajien yksilölliseen kehittämiseen. Hänen kykynsä nähdä peliä laajasti ja tehdä nopeita, perusteltuja päätöksiä ovat avainasemassa, kun hän johtaa joukkuettaan kesäliigan otteluissa.

Vaikutus ja tulevaisuuden odotukset

Tuomas Iisalon siirtyminen NBA on merkittävä askel suomalaisessa koripallohistoriassa. Se avaa ovia muille suomalaisille valmentajille ja pelaajille, jotka pyrkivät kansainvälisille kentille. Iisalon menestys voi toimia inspiraationa ja esimerkkinä siitä, mitä omistautumisella ja kovalla työllä voi saavuttaa.

Tulevaisuudessa Iisalolla on mahdollisuus nousta NBA-seuran päävalmentajaksi, mikä olisi historiallinen saavutus suomalaiselle valmentajalle. Hänen päättäväisyytensä ja intohimonsa lajia kohtaan antavat hänelle erinomaiset lähtökohdat tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Iisalon valmennusfilosofia

Tuomas Iisalo tunnetaan tarkasta ja järjestelmällisestä valmennustyylistään. Hän korostaa erityisesti puolustuspelin merkitystä ja pelaajien monipuolista kehittämistä. Iisalon joukkueet ovat tunnettuja kurinalaisesta ja intensiivisestä pelitavastaan, joka perustuu tarkkaan taktiseen suunnitteluun ja pelaajien vahvaan sitoutumiseen.

Iisalo uskoo, että menestyvän joukkueen perusta on vahva puolustuspeli ja joukkuehenki. Hän panostaa paljon pelaajien henkiseen valmennukseen ja kannustaa heitä kehittymään sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hänen johtajuutensa ja kykynsä kommunikoida pelaajien kanssa ovat keskeisiä tekijöitä hänen menestyksessään valmentajana.

Lista: Tuomas Iisalon saavutukset

 1. Pelaajana:
  • Edusti Tapiolan Honkaa Korisliigassa kausina 2012–2014.
 2. Valmentajana:
  • Päävalmentajana Tapiolan Honka kaudella 2014-2015.
  • Crailsheimin ja Bonnin päävalmentajana Saksan Bundesliigassa.
  • Paris Basketballin valmentajana Euro Cupin voitto ja hopeasija.
 3. NBA:

Tulevaisuuden näkymät

Tuomas Iisalo on vasta aloittamassa uraansa NBA, mutta hänen kunnianhimonsa ja kyvykkyytensä antavat viitteitä loistavasta tulevaisuudesta. Hänellä on kaikki edellytykset nousta NBA-seuran päävalmentajaksi ja saavuttaa uusia korkeuksia urallaan. Hänen matkansa on esimerkki siitä, miten suomalainen osaaminen ja intohimo voivat viedä maailman huipulle.

Iisalolla on myös potentiaalia vaikuttaa laajemmin suomalaiseen koripallokulttuuriin. Hänen menestyksensä voi rohkaista uusia sukupolvia tavoittelemaan unelmiaan ja osoittaa, että suomalaisella sitkeydellä ja ammattitaidolla voi menestyä kansainvälisesti.

Päätelmät

Tuomas Iisalo on erinomainen esimerkki siitä, miten omistautuminen ja kova työ voivat johtaa menestykseen koripallon huipputasolla. Hänen siirtymisensä NBAon merkittävä askel sekä hänen omalla urallaan että suomalaisessa koripallohistoriassa. Iisalon tarina inspiroi ja osoittaa, että unelmat ovat saavutettavissa, kun niihin uskoo ja niiden eteen tekee lujasti töitä.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa