Monelle urheilua seuraavalle suomalaiselle tuttu urheilutoimittaja Tapio Suominen on jälleen sairaalassa.
Nyt ei siis olla poliisilaitoksella kännissä ajeluiden syystä, vaan omatoimisesti itseä hoitamassa.
Siitä ei ole kuin neljä kuukautta kun IS kirjoitti:
KAKSISUUNTAISTA mielialahäiriötä sairastava Tapio Suominen, 58, käveli keskiviikkona huojentunein mielin pois psykiatrin vastaanotolta. Hän kertoo saaneensa iloisia uutisia.
– Minua hoitanut psykiatri oli sitä mieltä, tilannetta jo hyvän tovin seurattuaan, että säännöllinen seuranta ja terapia voidaan ainakin tilapäisesti panna tauolle, selostajalegenda kertoo.
– Psykiatri kertoi kokeneensa, että tilanteeni on tasaantunut ja rauhoittunut ja että olen oppinut elämään tämän sairauden kanssa.
Suomisella diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö vuonna 2013, minkä jälkeen hänen elämänsä on ollut enemmän ala- kuin ylämäkeä. Nyt hän kuitenkin kertoo elävänsä seesteistä elämänvaihetta ja puhuu jopa ”terveen papereista”, kun sairaus on asettunut kontrolliin.
Bipo
Kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka tunnetaan myös nimellä bipolaarinen häiriö, on psykiatrinen sairaus, joka aiheuttaa vaihtelevia jaksoja erittäin voimakkaista mielialan muutoksista. Nämä muutokset voivat olla mania- tai hypomaniajaksoja, joille on ominaista voimakas energisyys, yliaktiivisuus tai euforia, sekä masennusjaksoja, joille on tyypillistä alakuloisuus, mielenkiinnon puute tai toivottomuus.
Mielialan muutokset voivat olla äärimmäisiä ja voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Toisille ihmisille muutokset voivat olla hyvin nopeita, kun taas toisille ne voivat olla hitaampia ja vähemmän äärimmäisiä. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön jaksot voivat kestää päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia.
Taudin tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen uskotaan liittyvän sekä geneettisiin tekijöihin että elämän stressaaviin tapahtumiin. Hoitoon kuuluu yleensä sekä lääkitys että psykoterapia. Lääkkeiden, kuten mielialastabiloijien, masennuslääkkeiden tai psykoosilääkkeiden, avulla pyritään hallitsemaan mielialan muutoksia. Psykoterapian, kuten kognitiivisen käyttäytymisterapian tai perheterapian, tarkoituksena on auttaa potilasta ja hänen perhettään ymmärtämään ja käsittelemään sairautta.
Vaikka kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei voida parantaa, sen oireita voidaan hallita tehokkaasti hoidon avulla, ja monet ihmiset, joilla on tämä häiriö, voivat elää täyttä ja tuottavaa elämää. Tärkeää on, että henkilö saa asianmukaista hoitoa ja tukea sekä terveydenhuollon ammattilaisilta että läheisiltään.