Burgerikeittiöstä maailmalle: Akseli Herlevi

Media riepottelee helposti, jos hommat eivät menekään putkeen. Nyt kohteena Akseli Herlevi (39), joka joutuu sulkemaan heikosti menestyviä ravintoloitaan samalla avatessaan uusia.

Hampurilaisistaan tunnettu ravintolaketju Naughty Brgr sulkee kesällä kolme ravintolaansa. Lappu lyödään luukulle Turussa ja kahdessa Espoon ravintolassa: kauppakeskus Sellossa sekä Isossa Omenassa. Naughty Brgr-ketjun toimitusjohtaja Herlevi, selitti tuntojaan Seiskalle burgeri-imperiuminsa päämajassa Helsingin Vallilassa. Pääsyy ravintoloiden sulkemisille on kiinteiden kustannusten, kuten vuokrien, nousu.

– Meillä loppuu vuokrasopimus Isossa Omenassa, emmekä halua jatkaa sitä. Sellossa vuokrat nousevat kaksi kertaa vuodessa ja Turussakin on korkeat kiinteät kustannukset. Ne ovat isoja liiketiloja, ja niihin on tehty sopimukset ennen koronaa, Herlevi kertoo.

– Tietysti on ikävää, että joudumme sulkemaan ravintoloita. Mutta hyvät yritykset pystyvät tekemään joskus vaikeitakin päätöksiä. Sen takia paikkoja pistetään kiinni, että voimme tulevaisuudessa avata niitä toisaalle, hän lisää.

Muuttunut maailma

Ravintolabisnes on ollut haasteissa muuttuneessa maailmantilanteessa. Koko kansan tuntema burgerimies on huomannut muutoksen myös kansalaisten kulutustottumuksissa, johon koronakin jätti jälkensä.

– Maailma on nyt erilainen. Ihmiset toimivat eri tavalla kuin ennen. Toimistoissa ei enää työskentele niin paljon väkeä, joka kävisi lounaalla ja muutenkin syömässä ravintoloissa. On siirrytty enemmän etätöihin, Herlevi arvelee.

Sota ja kustannukset

– Tietysti myös Ukrainan sota, yleinen kustannustason nousu ja sähkönhinnat sun muut vaikuttavat tosi paljon ihmisten kulutuskäytökseen. Kilpailukin on kiristynyt, hän lisää. Näillä muutoksilla on ollut merkittävä vaikutus yrityksen toimintaan ja kannattavuuteen.

Taloushaasteet

Syitä riittää, eivätkä talousluvut valehtele. Akselin Street Food Group Oyj -konsernin tuoreimmasta tilinpäätöksestä (1.1.-31.12.2023) on viime aikoina uutisoitu laajasti. Firman avainluvut ovat yhä reippaasti pakkasella ja liikevaihtokin pienenemään päin.

Talouskurimuksesta huolimatta Akseli sanoo voivansa tällä hetkellä hyvin. Pitkää päivää tehnyt purilaisparoni tosin myöntää, että matkan varrelle on mahtunut tiukkojakin tilanteita ja henkisesti haastavia hetkiä.

Työkavereiden merkitys

– Naughtylle tulee syksyllä täyteen yhdeksän vuotta. Aika pitkään tässä on tullut tehtyä. Välillä naurattaa se somessa kiertävä kuvapari Jack Nicholsonista, jossa hän on nuorena ja sitten tukka ihan sekaisin. Se kuvaa yrittäjyyttä aika hyvin, Herlevi sanoo.

– Tärkeintä tässä kaikessa on se, että saa tehdä töitä hyvien työkavereiden kanssa. Se auttaa jaksamaan. Välillä kyllä tuntuu siltä, että on yksin koko maailmaa vastaan. Olen tosin tottunut siihen jo ihan kouluajoista lähtien, hän lisää.

Vuoden 2011 Top Chef Suomi voittaja

Top Chef Suomi -ohjelman ensimmäisen kauden voittajana Herlevin ura lähti nousukiitoon Top Chef -tittelin voiton myötä: ylennyksen saanut keittiömestari julkaisi oman, jo toisen painoksen saaneen, keittokirjansa ja haastattelupyyntöjä tuli tiuhaan tahtiin. Sen jälkeen vähitellen tulivat omat ravintolat, omat tuotteet kauppojen hyllyille ja omat TV-sarjat. Ei siis ihme, että aina ei jaksa….

Akseli: Aika huikea Aasian reissu alkaa olla takanapäin! Huikeita kohtaamisia, safkaa, elämyksiä, paikkoja, maisemia ja kaikkea muutakin! Mä sanon teille yhden asian. Matkustaminen on ainoa asia joka tekee rikkaamaksi rahaa käyttämällä. Kaikki ne keskustelut, kulttuurien törmäykset, meille käsittämättömät tavat ja ajatukset on toisille arkipäivää ja varmasti ajattelevat meistä samoin. Mutta kaikille ihmisille, mistä tahansa ovatkaan, yhteistä ja hauskaa on hymy, nauru, empaattisuus, pierut, yhteiset hetket ja keskustelut ruokapöydässä kuluneesta päivästä ja paremmasta huomisesta. Täältä tulee takaisin eri mies joka matkalle lähti. Meidän raportti alkaa Nelosella 5.3 klo 20 ja luvassa on edelleen aitoa menoa, aitojen ihmisten kera niin, ettei olla yritetty paikallisille selvittää meidän tapaamme elää, vaan pikemminkin viisarit ja tuntosarvet ylhäällä oppia toisista kulttuureista, etenkin ruoasta ja aavistus juomastakin. Tää kausi on hyvin henkilökohtaista ja ehtaa. Toivon mukaan näkyy myös se miten me yritämme löytää paikkamme maailmassa ja tehdä tästä sen naksun verran paremman. Vaikka sitten nasakka läppä, herkullinen hodari ja burgeri kerrallaan.

Jaksamiseen tarvitaan voimia

akseli herlevi

Akseli avautui tuoreessa Instagram-päivityksessään kutsuen itseään ”ammattiepäonnistujaksi”. Pitkässä tekstissä Herlevi pohtii syvällisesti, mitä tarkoittaa olla ”firman kasvot” ja millaista on elää jatkuvassa julkisuuden paineessa. Lyhyesti sanottuna: ei ole helppoa.

Herlevi kertoo, miten ystävänsä kommentti vapun aikana sai hänet pohtimaan omaa menestystään uudelleen.

– Yks frendi puhu vappuna että on kiva jutella tollasen menestyjän kanssa. Mä oikeen säikähdin sitä ja meni vatta löysälle että nyt sä oot ymmärtäny ihan väärin. Että oon ammatti-epäonnistuja, en missään nimessä menestyjä ollenkaan, Herlevi kirjoittaa.

Menestyksen taustat ja vastuu

Herlevi korostaa, ettei hän ole saavuttanut menestystään yksin. Hän kiittää työkavereitaan, työväkeään ja tukijoukkojaan, jotka ovat mahdollistaneet hänen matkansa.

Kulissien takana on kuitenkin paljon enemmän kuin julkisuus näyttää. Herlevi kertoo avoimesti vastuusta, joka liittyy yrityksen pyörittämiseen.

– Jokainen, jolla on kaikki munat samassa korissa, tietää sen kyllä. Kaikki ne unettomat yöt, paniikkikohtaukset (itsellä onneksi takanapäin), lukemattomat tunnit, viikot ja vuodet, terveysongelmat, pimeät kaudet, epätoivo, vitutukset, surut ja itkut. Ei niitä näe kukaan, mutta siellä ne on. Aivan varmasti jokaisella meistä, ihmisistä, hän jatkaa.

Ystävällisyyden merkitys

Herlevin viestin ydin kiteytyy ystävällisyyden ja tuen merkitykseen. Hän korostaa, kuinka tärkeää on olla toisia kohtaan myötätuntoinen ja tukea heitä, koska jokainen meistä käy läpi omia haasteitaan.

– Kun me ei kerta tiedetä, millaisia haasteita kukin käy omassa elämässään läpi, niin koetetaan olla ystävällisiä toisille. Ei toivota toisille epäonnistumista, koska kaikki on helvetin vaikeeta muutenkin. Jeesataan ja tsempataan, Herlevi painottaa.

Jaksamisen haasteet

Päivityksensä lopussa Herlevi paljastaa kamppailleensa viime aikoina oman jaksamisensa kanssa. Hän on joutunut perumaan sovittuja menoja oman hyvinvointinsa vuoksi.

– Oon oman hyvinvointini vuoksi perunut viime aikoina sovittuja menoja, koska nyt tapahtuu niin paljon ja en oo jaksanut, Herlevi tunnustaa.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa