Ikä todellakin on vain numero: Hannele Lauri

Hannele Lauri on yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä, jonka ura teatterin lavalla ja valkokankaalla on ollut sekä pitkä että vaikuttava. Hän syntyi vuonna 1952 ja aloitti näyttelijänuransa jo nuorena. Lauri on tullut tunnetuksi erityisesti kyvystään eläytyä monenlaisiin rooleihin, olipa kyseessä komedia tai draama. Hänen kykynsä mukautua eri rooleihin on tuonut hänelle laajasti kunnioitusta ja ihailua alalla.

Teatteriura

Vuodesta 1983 Hannele Lauri on ollut kiinnityksessä Helsingin kaupunginteatterissa, jossa hän on näytellyt lukemattomia pää- ja sivurooleja. Teatterilavalla Lauri on päässyt esittämään monipuolisesti erilaisia hahmoja, mikä on syventänyt hänen ammattitaitoaan ja antanut yleisölle unohtumattomia teatterielämyksiä. Vuonna 2017 Lauri jäi ansaitulle eläkkeelle, mutta hänen vaikutuksensa suomalaiseen teatteritaiteeseen jatkuu. Hyvä esimerkki on tässäkin esitelty vuonna 2021 ilmestynyt elokuva ”70 on vain numero”. Hannele itse on sanonut roolinsa olleen hieno ja upea kokemus.

Televisio ja elokuvat

Televisiossa ja elokuvissa Lauri on ehkä parhaiten tunnettu yhteistyöstään Spede Pasasen kanssa. Heidän yhteistyönsä tuotti useita suosittuja komedioita, jotka vakiinnuttivat Laurin aseman suomalaisen viihteen kärjessä. Erityisesti Röökimuija-hahmo Maria!-ohjelmasta on jäänyt monien suomalaisten mieliin. Lisäksi Lauri on ollut mukana monissa muissa televisiosarjoissa ja elokuvissa, kuten Kontio ja Parmas sekä Ei haukku haavaa tee. Hannele on kertonut tekevänsä yhä mielellään töitä erilaisissa tuotannoissa kunhan ne ovat ”hyviä ja erilaisia töitä”.

– Olen onnellinen, että minulla on töitä vielä eläkkeelläkin. Juuri lopetin yhden sarjan tekemisen ja lisää on tulossa.

Teatteriin hän ei aio enää suostua. Aamu- ja iltapainotteinen työrytmi ei houkuttele.

– On pyydetty, mutta olen sanonut, että älkää unta nähkö.

Hän aloitti elokuvauransa vuonna 1972 Se tavallinen tarina elokuvasta ja nyt 2021 tehty 70 on vain numero oli hänen 34. elokuvaroolinsa. MOnet näistä todellakin ovat olleet Pasasen tuottamia Uuno Turhapuro-elokuvia.

Televisiosarjoissa Hannele on näytellyt vuodesta 1973 ja Mustat ja punaiset vuodet-sarjasta alkaen aina uusimpaan Syke-sarjaan, missä hänen roolinsa oli Kirsti Adlercreutz. Kaiken kaikkiaan hän on näytellyt 26 TV-sarjassa.

Palkinnot ja tunnustukset

Laurin pitkä ja menestyksekäs ura on huomioitu useilla palkinnoilla. Vuonna 2019 hänelle myönnettiin Betoni-Jussi ja Kultainen Venla hänen elämäntyöstään. Nämä palkinnot kertovat siitä arvostuksesta, jota Lauri nauttii kollegoidensa ja yleisön keskuudessa. Hän on myös ollut Jussi-ehdokkaana roolistaan elokuvassa Varasto, mikä osoittaa hänen kykyään vakuuttaa kriitikotkin.

Hän on saanut myös vuoden 2023 eroottinen lataus -palkinnon Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä tapahtumassa. SEXHIBITION-erotiikkamessut luovutti palkinnon näillä perusteilla:

Vuoden eroottinen lataus –palkinto juhlistaa kaikille kuuluvan seksuaalisuuden ilosanomaa! Tänä vuonna valintaa ei tarvinnut kauaa miettiä. Meillä on kunnia ojentaa palkinto Naiselle, jonka seksikkyys ja karisma vain kasvaa vuosien myötä! Tämä avoin ja suorasanainen oman tiensä kulkija osaa nauraa myös itselleen ja elämänkokemuksensa kautta toimii suunnannäyttäjänä ja innoittajana monille omaa tietään – seksuaalisuudessa ja elämässä – vielä etsiville.

Kirjallisuus

Hannele Laurin elämästä ja urasta on kirjoitettu kirja nimeltä Diiva, jonka on kirjoittanut Teemu Rinne. Kirja tarjoaa kattavan katsauksen Laurin näyttelijänuraan ja hänen merkitykseensä suomalaisessa kulttuurikentässä. Se on herättänyt kiinnostusta Laurin fanien keskuudessa ja tarjoaa syvällisen näkymän hänen elämäänsä ja uraansa.

Lavalla Seija (Hannele Lauri) säihkyy yleisön rakastavien katseiden valossa, mutta kotonaan hän syö kylmää nakkia ja juo piimää yksin yönälkäänsä. Stailisti Shanella (Misa Palander) on hänen läheisin ihmisensä. Seija on oppinut suojaamaan yksityisyyttään pakon edessä, mutta suojaus toimii myös eristeenä, ja vaikka Seija on ”koko kansan rakastama”, hänen on vaikea päästää lähelleen ketään. Seija tapaa biisinkirjoitusileirillä Laurin (Mikko Nousiainen) ja yhteistyön tuoksinassa päästää itsensä rakastumaan. Seijan olisi uskallettava astua  jumalattaren korokkeeltaan ihmisten pariin – ja kestettävä sen seuraukset.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa