Jyväskylän lähiöistä Suomen musiikkitaivaalle: Gettomasa

Räppäri Gettomasa eli Aleksi Lehikoinen, 30, on tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuoden ajan.

Gettomasaa voidaan pitää yhtenä tämän hetken seuratuimpana ja suosituimpana suomiräpin tekijänä. Kanadan Montrealissa syntynyt ja Jyväskylässä kasvanut rapin suomenmestari on voittanut Emma Gaalassa useita pystejä, erityisesti menestysalbumeillaan Diplomaatti ja Vastustamaton. Artistin monipuolisuus ja tuottavuus ovat tehneet hänestä genrensä kärkitekijän, ansaiten hänelle lempinimen Chosen One.

Vuoden 2012 räpin SM-kilpailun voiton jälkeen Gettomasa kiinnitettiin PME Recordsille vuonna 2014. Hänen ensimmäinen suurempi läpimurtonsa tapahtui keväällä 2016, kun hän julkaisi kriitikoiden ylistämän Chosen One -albumin. Tämä albumi oli yksi vuoden puhutuimpia julkaisuja ja vakiinnutti Gettomasan aseman suomalaisen rap-musiikin huipulla.

Menestysalbumit ja keikkailu

Gettomasan odotettu albumi Diplomaatti julkaistiin toukokuussa 2019. Albumin suuri menestys vakuutti viimeistään valtaväestönkin ja vakiinnutti hänen paikkansa genren huipulla. Samana vuonna artisti pääsi esiintymään Leijonien maailmanmestaruusjuhliin Helsingin Kaisaniemeen, missä hän esiintyi yli 50 000 ihmiselle.

Vuonna 2020 julkaistu albumi Kalamies otti askeleen uuteen suuntaan ja herätti paljon keskustelua fanien keskuudessa. Albumi kuitenkin viitoitti tietä jälleen leveämmälle polulle ja osoitti Gettomasan kyvyn uudistua ja kokeilla erilaisia musiikillisia tyylejä.

Vastustamaton-albumin julkkarit

Huhtikuussa 2023 Gettomasa järjesti levyjulkkarit Vastustamaton-albumilleen, joka voitti mm. Vuoden myydyin albumi -Emman. Helsingin jäähallissa järjestetty keikka oli lähes loppuunmyyty ja mukana esiintyivät genren arvostetuimpiin toimijoihin lukeutuva Kube sekä nousukiidossa oleva Costi. Keikan aikana kuultiin laaja läpileikkaus Gettomasan tuotantoon, ja Helsingin Sanomat kuvaili konserttia suomiräpin historian eittämättä tasokkaimmaksi esitykseksi.

Uusimmat julkaisut ja yhteistyöt

Vuoden 2024 alku on ollut Gettomasalle vauhdikas. Singlet ”Exät” ja ”Hautajaiset” ft. Sexmane ovat striimanneet Spotifyn puolella kultaa, ja tuorein sinkku ”Stunttaa” saavutti heti julkaisun jälkeen Spotifyn top-listan ensimmäisen sijan. Sinkkujen välillä Gettomasa ja suomiräpin pioneeri Kube julkaisivat yhdessä yhteis-EP, joka osoittaa heidän uskollisuutensa räpille.

Gettomasan vaikutus suomiräppiin

Gettomasa on osoittanut kuuluvansa suomiräpin kärkinimiin monipuolisuutensa ja tuottavuutensa ansiosta. Hän on voittanut useita Emma-palkintoja ja saanut parikymmentä Emma-ehdokkuutta uransa aikana. Hänen kappaleensa ovat olleet listaykkösiä ja hänen albuminsa ovat viettäneet satoja viikkoja albumilistoilla.

Gettomasa jatkaa kuulijoiden vakuuttamista omalla suoraselkäisellä musiikillaan ja loputtomalla nälällään. Hänen kykynsä uudistua ja tuoda esiin erilaisia musiikillisia tyylejä tekevät hänestä ainutlaatuisen artistin suomalaisessa musiikkikentässä.

Blockfest-festivaalin artistikattaus herätti keskustelua

Tampereella elokuussa järjestettävä Blockfest-festivaali julkaisi artistikattauksensa, joka ei kaikkien festaria odottavien mielestä vastannut odotuksia. Esiintyjälistan julkistus herätti harmitusta, ja moni festivaalin asiakas koki, ettei tarjonta vastannut heidän toiveitaan tai sisältänyt tarpeeksi ajankohtaisia artisteja.

Eräs kommentoija ilmaisi pettymyksensä näin: ”Ootin parempaa. Nii moni on nevahööd artistei ettei tiiä tullakko vaiko eikö tulla.” Toinen ihmetteli: ”Miks ette kuunnellu faneja ja bookannu jotai hyvää.”

Gettomasa vastaa kritiikkiin

Blockfest-festivaaleilla esiintyvä Gettomasa ei näitä kommentteja purematta niellyt, vaan avasi sanaisen arkkunsa aiheesta. Hän muisteli aikoja, jolloin rap-musiikki oli vielä alakulttuuri ja totesi: ”Joskus niinä aikoina ku rap oli vielä alakulttuuri muistan jos kuulin et jengi puhu jostai artistista mitä en tienny, nii koitin esittää et mäki tiiän ja menin himaa ja googletin sen ja tein läksyt että en menettäis mun uskottavuutta räppipäiden silmissä.”

Gettomasa harmistui lukuisista kommenteista, joissa valitettiin, etteivät esiintyjät olleet tarpeeksi tunnettuja. Hän totesi: ”Nyt ku rap on koko perheen lammaskulttuuri nii tilalle tuli tää Iltapaska kommenttiosioista tuttu meininki, missä oot olevinaan sitä siistimpi tyyppi mitä vähemmä tiiät mistää mitään. ’KUKA TÄMÄKIN ON EN TIEDÄ BÄÄÄ BÄÄ BÄÄÄ.'”

Gettomasan yllättävä ulostulo herätti runsaasti huomiota, ja kommentti keräsi nopeasti yli tuhat tykkäystä. Suurin osa kommentteihin vastanneista oli kuitenkin Gettomasan ulostuloa vastaan. Eräs kommentoija täräytti lyhyesti: ”Shut up masa.” Toinen kyseenalaisti: ”Paljo sulle maksettii täst kommentist?” Kolmas täsmensi kritiikkiä: ”Bruh porukka ei valita siitä ettei tietäis vaan siitä että luvataan isoimpia julkistuksia suomessa ja lineuppi on sit semmosta mitä ei kysytty.”

Kritiikin lisäksi Gettomasan ulostulo sai myös muutamia ylistäviä kommentteja, mutta artisti itse ei ole vastannut saamiinsa lukuisiin vastauksiin sanallakaan.

Gettomasan vahvat mielipiteet ja aktiivinen keskusteluun osallistuminen osoittavat hänen asemansa suomiräpin kärkinimenä. Hän ei pelkää tuoda esiin omia näkemyksiään ja puolustaa musiikkityyliään ja sen kulttuuria. Vaikka hänen kommenttinsa herättivät ristiriitaisia reaktioita, ne osoittavat myös hänen sitoutumisensa ja intohimonsa rap-musiikkia kohtaan.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa