Marko Hietala tämän kauden Vain Elämää-sarjaan

Kuka on Marko Hietala

Marko Tapani ”Marco” Hietala (58) on suomalainen muusikko, Tarot-metalliyhtyeen perustaja, bassokitaristi ja laulaja. Hänet tunnetaan Nightwishin entisenä pitkäaikaisena jäsenenä. Hänen panoksensa Nightwishille ei rajoittunut pelkästään lauluun, sillä Hietala toimi myös bassokitaristina ja lauluntekijänä yhtyeessä. Hän oli avainasemassa monien fanien suosikkikappaleiden, kuten ”Nemo” ja ”The Islander”, luomisessa. Tammikuussa 2021 Hietala julkaisi Nightwishin Facebook-sivulla ilmoituksen, jossa hän kertoi jättävänsä yhtyeen ja vetäytyvänsä julkisesta elämästä. Hän toi ilmi syvän pettymyksensä musiikkiteollisuuteen ja mainitsi myös terveysongelmansa, kuten kroonisen masennuksen, jotka tekivät jatkamisesta vaarallista sekä hänelle että hänen läheisilleen.

Hietalan omaperäinen ääni ja musiikillinen lahjakkuus tekivät hänestä yhden symphonic metal -genren tunnetuimmista hahmoista. Hän on laulanut myös Sapattivuosi- ja Northern Kings -yhtyeissä ja Raskasta joulua -projektissa

Hietala Vain Elämää-sarjaan

Syksyllä alkava Vain Elämää-kausi on ohjelman 15:s. Tänä vuonna artisteina nähdään Marko Hietala, Hanna Pakarinen, Ilta, Jussi Rainio, Roope Salminen, Eini, Costello Hautamäki ja Waldo.

Yksityiselämä ja vaikutus

Marko Hietalan yksityiselämä on pysynyt suhteellisen erillään julkisuudesta, vaikka hän onkin välillä avannut elämäänsä fanien ja median edessä. Hän on tunnetusti perhekeskeinen ihminen, ja perheen merkitys hänen elämässään on suuri. Hietala on myös puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan, mikä on lisännyt tietoisuutta näistä asioista musiikkiteollisuudessa.

Marko Hietalan kotona puhutaan kolmea kieltä, mikä heijastaa perheen monikulttuurista taustaa. Hänen vaimonsa Cami on kotoisin Brasiliasta ja puhuu äidinkielenään portugalia. Vaikka Hietala ja hänen perheensä asuvat Espanjassa, suomen kieli on säilynyt arkipäiväisessä käytössä; Hietala on puhunut suomea kotona jo ennen perheen perustamista, jopa perheen koiralle.

Hietala on myös hiljattain tullut isäksi uudelleen 56-vuotiaana, 21 vuotta ensimmäisten lastensa syntymän jälkeen. Hän kokee, että hänen nuorempi vaimonsa, joka on häntä 20 vuotta nuorempi, ansaitsee mahdollisuuden elää elämäänsä naisena ja äitinä. Hietala onkin suhtautunut isyyteen avoimesti, toivoen pystyvänsä tukemaan perhettään vielä vuosikymmeniä.

Hänen vaikutuksensa musiikkimaailmaan ulottuu kuitenkin paljon laajemmalle kuin vain henkilökohtaiset kokemukset. Hietalan ainutlaatuinen ääni ja musiikillinen taito ovat inspiroineet monia nuoria muusikoita ympäri maailmaa. Hänen lähestymistapansa musiikkiin ja omistautumisensa taiteelle ovat tehneet hänestä rakastetun hahmon metallimusiikin ystävien keskuudessa.

Marko Hietala ja ADHD

Marko Hietala kertoi saaneensa diagnoosin, joka on vaikuttanut merkittävästi hänen elämäänsä. Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa Hietala avasi tarkkaavaisuushäiriö ADHD:n diagnoosia, jonka hän sai kolmisen vuotta sitten. Tämä diagnoosi on auttanut häntä ymmärtämään aiempia haasteitaan vuorovaikutuksessa ja vieraantumisen tunteita, jotka usein johtivat masennukseen.

Diagnoosin myötä masennuslääkitys korvattiin ADHD-lääkkeillä, mikä on parantanut Hietalan keskittymiskykyä ja vähentänyt mielikuvituksen laukkaamista. Hän kuvaa, kuinka ennen lääkityksen vaihtoa hän oli ”täysin oman mielikuvituksensa armoilla”, mikä aiheutti hänelle unissaan karmeita henkisiä tiloja ja heräämisiä. Avioeronsa jälkeenkin hän kertoo käyneensä mielessään raskaita keskusteluja, jotka olivat hänelle sietämättömiä.

Vuonna 2021 Hietala vetäytyi julkisuudesta ja ilmoitti jättävänsä Nightwish-yhtyeen. Hän kertoi Iltalehdelle kesällä 2022, että päätöksen taustalla oli vuosia kestänyt syvä masennus ja ahdistus, jotka herättivät itsetuhoisia ajatuksia. Hän uskoo, että hänen vointinsa oli huolestuttanut yhtyeen muita jäseniä jo pitkään.

Vanhemmuus myöhemmällä iällä

Vanhempana iällä isäksi tulo on tuonut Hietalalle sekä haasteita että iloja. Vaikka pienen lapsen hoitaminen vie paljon aikaa ja energiaa, mikä vähentää unta ja omaa rauhaa, on tytär tuonut suurta iloa hänen elämäänsä. Hietala arvostaa nyt mahdollisuutta viettää enemmän aikaa perheensä kanssa, sillä uran luomisen tarve ei ole enää yhtä painava.

Hietala on huomannut, että kotona vietetty aika ja isän rooli ovat tarjonneet hänelle paljon inhimillistä lämpöä ja positiivisuutta, jotka ovat tärkeitä tekijöitä hänen hyvinvoinnilleen. Vaikka hänen esiintymiskalenterinsa näyttää ulospäin kiireiseltä, hän on pyrkinyt järjestämään työnsä siten, että pitkät poissaolot kotoa eivät veny kohtuuttomiksi. Tämä tasapaino perhe-elämän ja työn välillä on olennaista Hietalan hyvinvoinnille ja onnellisuudelle.

Viime syksynä Hietala ja hänen uusi vaimonsa Camila ostivat kodin Espanjasta, ja lokakuussa 2022 he saivat esikoistyttärensä, jota Hietala kuvailee ”ihkuksi pikkuplikaksi”. Hänellä on myös kaksi aikuista lasta aiemmasta liitostaan.

– Ensimmäinen sana taitaa olla englanniksi ”okay”. Juttelemme vaimon kanssa englanniksi ja pikkuinen on tuon sanan useasti napannut keskustelusta, Hietala kertoo lempeästi.

Marko Hietala ja Tarja Turunen yhteistyössä

Onko tämä alkua jollekin vanhan uudelleen lämmittelylle… paluuta jopa tietyllä lailla 2000-luvun alkupuolelle Nightwishin alkuaikoihin.. mutta uudella tavalla: Markon ja Tarjan omalla tavalla….

Tarja Turunen

Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli, paremmin tunnettu nimellä Tarja Turunen, on yksi suomalaisen musiikin tunnetuimmista sopraanoista ja entinen Nightwish-yhtyeen laulaja. Hän syntyi Kiteellä vuonna 1977 ja opiskeli Sibelius-Akatemiassa sekä Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa Saksassa, mikä antoi hänelle vankan pohjan klassiseen lauluun. Tarjan ura Nightwishissa kesti vuodesta 1996 vuoteen 2005, jonka aikana yhtye nousi kansainväliseen menestykseen.

Tarjan ainutlaatuinen ääni ja kyky yhdistää oopperamainen laulu heavy metal -musiikkiin määrittelivät Nightwishin soundin ja auttoivat luomaan kokonaan uuden musiikkigenren, symphonic metalin. Hänen aikanaan yhtye julkaisi useita menestysalbumeita, kuten ”Oceanborn”, ”Wishmaster” ja ”Once”, jotka sisälsivät hittejä kuten ”Nemo” ja ”Wish I Had an Angel”.

Nightwishistä lähdettyään Tarja keskittyi soolouraansa, joka on käsittänyt sekä klassista että rockmusiikkia. Hän on julkaissut useita sooloalbumeita, jotka ovat saaneet kansainvälistä huomiota ja joita on kehuttu niiden monipuolisuuden ja Tarjan vahvan tulkintakyvyn ansiosta. Hänen tunnetuimpia sooloalbumeitaan ovat ”My Winter Storm”, ”What Lies Beneath” ja ”The Shadow Self”.

Soolouransa lisäksi Tarja on tehnyt yhteistyötä monien muiden artistien kanssa ja esiintynyt lukuisissa musiikkiprojekteissa ympäri maailmaa. Hän on tunnettu myös klassisen musiikin esittäjänä ja on toistuvasti palannut juurilleen esiintymällä oopperarooleissa ja klassisen musiikin konserteissa.

Tarjan henkilökohtainen elämä on ollut täynnä kansainvälisiä käänteitä, mukaan lukien avioituminen argentiinalaisen Marcelo Cabulin kanssa. Hänen kansainvälinen taustansa ja kulttuurien välinen liitto ovat vaikuttaneet hänen musiikkiinsa, tuoden siihen erilaisia vaikutteita ja laajentanut hänen fanikuntaansa Etelä-Amerikassa.

Tarja on vaikuttanut merkittävästi naisten asemaan raskaan musiikin genressä, murtamalla perinteisiä käsityksiä ja osoittamalla, että klassisesti koulutettu naislaulaja voi menestyä myös rock- ja metallimusiikin maailmassa. Hän on inspiroinut lukuisia nuoria naisia seuraamaan unelmiaan musiikkialalla, ja hänen perintönsä elää vahvana niin faniensa kuin seuraajien keskuudessa.

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa