MTV:n Siltsu-dokumenttisarja kertoo tarinan tähtien tähdestä Jari Sillanpäästä

MTV:llä 14.9. alkava neliosainen dokumenttisarja Siltsu kertoo tarinan miehestä, josta jokaisella on mielipide. Myös ennennäkemätöntä arkistomateriaalia sisältävä dokumenttisarja kertoo tosiasiat Jari Sillanpään tarinasta kaunistelematta.

siltsu_keyart_vaaka.jpg

Torstaina 14.9. MTV:llä alkava dokumenttisarja Siltsu kertoo tarinan Suomen kaikkien aikojen kovimmasta laulajasta, ”tähtien tähdestä” Jari Sillanpäästä, jonka tie johti uskomattomiin rikkauksiin, mutta jolla oli myös kaikkien aikojen kaksoiselämä. Mitä Sillanpäälle tapahtui ja miksi? 

Vuoden 1995 tangokuninkaan Jari Sillanpään ura oli kulkenut voitosta voittoon. Hänen esikoislevynsä on yhä Suomen myydyin kotimainen äänite. 2010-luvulla hänen yrityksensä pyöritti yhteenlaskettuna noin 15 miljoonan liikevaihtoa. Rikkauden näkyvimpiä merkkejä olivat hänen lukuisat asuntonsa ympäri maailmaa. Siltsun lumovoimasta puhuttiin ja kirjoitettiin. Sillanpään paha huumeongelma kuitenkin johti kolmeen rikostuomioon. Syytökset olivat vakavia ja ne tulivat yleisölle suurina yllätyksinä. Silti kansa ei hylännyt häntä. Kovimman kolauksensa Sillanpää koki vuonna 2018, kun hänen laitteeltaan löydettiin lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia ja häntä syytettiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Jälkimmäinen syyte kumottiin myöhemmin.  

Sillanpää ei ole koskaan julkisesti pyytänyt anteeksi. Asioiden riepottelu on tuntunut hänestä julmalta ja eteenpäin meno on ollut vaikeaa – niin vaikeaa, että alkuun hän kieltäytyi osallistumasta dokumentin tekemiseen. Tuomionsa kärsittyään hän haluaisi jo kääntää lehden ja tehdä paluun raskaiden vuosiensa varjoista. Pitäisikö Jari Sillanpäälle antaa anteeksi ja jos pitäisi, niin miksi? Mitä hän itse ajattelee tilanteestaan tänään? Mikä saa Sillanpään fanit – maan ainutlaatuisimman fanikerhon – palvomaan häntä yhä edelleen?  

Dokumenttisarja kertoo tarinan miehestä, josta jokaisella on mielipide. Sarja ei ole ylimääräinen oikeusistunto, ei skandaalijuttujen kooste eikä jatke. Siltsu kertoo Jari Sillanpään tarinan kaunistelematta. Sarjassa nähdään myös ennennäkemätöntä arkistomateriaalia. 

”Näinä aikoina, kun julkisuuden henkilöitä ajetaan mediassa lihamyllyn läpi, en ihmetteleJari Sillanpään ensireaktiota olla lähtemättä mukaan hänestä tehtävään neliosaiseen dokumenttisarjaan. Hänen rikoksensa ovat vakavia, niitä vaikeimpia julkisuuskuvan kannalta ja kujanjuoksu median kanssa on ollut tuhoisa”, dokumenttisarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Minna Dufton kertoo.

”Kuunnellessani haastateltavia ja heitä, jotka suostuivat juttelemaan minulle taustoiksi, mietin, miten pitää sisältö ja sen tekeminen neutraalina. Tarinassa, jonka ympärillä jokaisella oli oma mielipiteensä siitä, mitä tapahtui ja miten kaikkeen tulisi suhtautua, lopullinen mielipide tulisi jäädä katsojalle. Jari Sillanpään lisäksi haastattelin lopulta kameralle 20 henkilöä hänen uransa ja elämänsä varrelta sekä myös sen ulkopuolelta”, hän jatkaa.

Haastateltavina nähdään muun muassa tuottaja Ile Vainio, säveltäjä Kassu Halonen, Jarin ex-assistentti Kristiina Heikkilä ja muita työtovereita sekä musiikkiuralta että sitä edeltävältä ajalta, musiikkitoimittaja Pekka Laine, elämäkertakirjailija Mari Koppinen, rikostoimittaja Päivi Happonen, mediatutkijoita ja Jarin rinnalla vuosien ajan kulkeneita Siltsu-faneja.

Jaksot:

siltsu_ep01_jari_taksissa.jpg

Kausi 1, jakso 1/4: Kuningas Ruotsista
Nuori baarimikko Jari Sillanpää pyyhkäisee ruotsinlaivan karaokesta Tangomarkkinoille haaveissaan laulajan ura. Vauhti kohti rikkauksia ja yllättäviä rötöksiä starttaa Seinäjoelta. Alku on hankalaa, mutta lopulta kilpailun voitto saa salmiakkikossun keksijänäkin tunnetun laulajan uran rakettimaiseen nousuun. Kova työ ja karisma siivittävät Sillanpään esikoislevyn historian myydyimmäksi kotimaiseksi äänitteeksi. Kaikki haluavat osansa Jarista. Ja hän myös menee kaikkialle minne pyydetään. Jari tekee liikaa töitä ja huojuu uupumuksen partaalla.

siltsu_jari_sillanpaa_010.jpg

Kausi 1, jakso 2/4: Täydellinen julkkis
Jari Sillanpään suhde mediaan on hankala. Hän tulee ulos kaapista ja antaa kasvot seksuaalivähemmistöille. Lööppien piinaama tangokuningas onnistuu salaamaan huumeiden käyttönsä, kunnes käry käy Jarin jäädessä kiinni ajamisesta huumeiden vaikutuksen alaisena. Kohuotsikot saavat lisää kierroksia tullin napatessa Thaimaasta saapuvan Jarin kiinni lentokentällä huumeiden salakuljetuksesta. Silti uskollisten fanien rakkaus ei sammu. Hän ei ole ensimmäinen artisti, joka painii päihderiippuvuuden kanssa ja saa osakseen myös ymmärrystä.

siltsu_jari_sillanpaa_005.jpg

Kausi 1, jakso 3/4: Miksi, miksi, miksi?
Jari Sillanpään alamäki saa entistä tummempia sävyjä. Kahden huumetuomion lisäksi Sillanpää tuomitaan sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Oikeudenkäynti saa valtavasti julkisuutta ja Sillanpään elämästä nostetaan esiin toinen toistaan kiusallisempia tietoja. Palvotun laulajan maine saa kovan kolhun, ja harva uskoo hänen enää nousevan tästä alhosta. Mitä hänelle on tapahtunut? Miksi Suomen ykkösartisti joutui tähän tilaan? Ymmärtääkö hän itsekään, mitä tapahtui?

siltsu_eps4_jari_avaa_kaihtimet.jpg

Kausi 1, jakso 4/4: Puu ja hedelmät
Jari Sillanpää haluaisi jo palata takaisin entiseksi Jariksi, mutta joutuu vaikeiden kysymysten eteen.  Pitäisikö Jarin pyytää faneiltaan anteeksi? Pitäisikö hänen ylipäänsä pyytää anteeksi? Voiko hän enää palata kansansuosikiksi vai onko ura kärsinyt liian ison kolauksen? Cancelointi tuntuu lopulliselta. Virtaa ja suunnitelmia Jarilla riittää, ja positiivinen elämänasenne auttaa eteenpäin. Mutta onko Siltsulla tulevaisuutta?

Katso esimakua Siltsu-dokumenttisarjasta täältä.

#siltsudokumentti

Siltsu alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla to 14.9. klo 21.

Siltsu-dokumenttisarjan on MTV:lle tuottanut Take Two Studios Oy.

Edullisesti matkalle - lentäen

2 kommenttia artikkeliin ”MTV:n Siltsu-dokumenttisarja kertoo tarinan tähtien tähdestä Jari Sillanpäästä”

Vastaa