Skotlannista rantabaariin: Anni Grönberg

Anni Grönberg on helsinkiläistynyt näyttelijä, joka nähdään Laran roolissa Rantabaari-sarjassa nyt neljättä kesää putkeen. Mahdollisuus valita tv- ja elokuva-alaan painottuvat opinnot sekä kiinnostus matkustamiseen johtivat näyttelijänopintoihin Skotlantiin. Anni valmistui 2022 näyttelijäntyön kandidaatiksi ja palasi takaisin kotimaahan. Viime syksyn Anni vietti Los Angelesissa tutustumassa paikalliseen av-alaan, mutta on sen jälkeen keskittynyt Suomessa oloon ja töihin. Viime aikoina Anni on ollut mukana lyhytelokuvissa ja tänä vuonna hänellä on alkamassa ensimmäisen kokopitkän elokuvan kuvaukset. Hänellä on myös muunlaista av-kokemusta ja hän pitää työskentelystä kameran takana. Anni on erityisesti viime vuosina perehtynyt av-alalle tärkeään aiheeseen, eli miten ennakoivasti ja koreografisin keinoin tv-ruudulle päätyvät intiimikohtaukset saadaan tehtyä näyttelijän näkökulmasta mahdollisimman ammattimaisesti ja turvallisesti.

Viime vuonna Anni kommentoi Rantabaaria näin

Anni Grönberg astuu Rantabaarin maailmaan roolissaan Larana. Skotlannissa näyttelijäntyötä opiskellut Anni löysi intohimon alalle isänsä, ohjaajan, innoittamana. Anni avaa, kuinka jo nuorena hän pääsi seuraamaan kuvauspaikkojen tapahtumia, mikä teki tv-tuotannon maailmasta hänelle tutumpaa. Tämä kokemus auttoi häntä hermojen hallinnassa ennen ensimmäisiä roolejaan, ja hän tuntee olevansa etulyöntiasemassa sen suhteen.

Perheen tuki on ollut Annille merkittävää näyttelijänuransa alkutaipaleella. Vaikka ala huolestuttikin alkuun hänen vanhempiaan, he ovat silti olleet tukena ja tiedostaneet näyttelijänuralla työskentelyn todellisuuden.

Anni paljastaa löytävänsä itsevarmuutta luonnosta. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen tarjoavat hänelle rauhoittavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Luonnossa Anni tuntee yhteyden itseensä ja saa uutta energiaa tekemiseensä.

Hän korostaa, että kiireen ja työmäärän keskellä on vaikeaa säilyttää yhteys itseensä. Maadoittuminen ja oman itsensä löytäminen antavat hänelle tarvittavaa itsevarmuutta näyttelemiseen ja muuhun elämään.

Annin esittämällä Laran hahmolla on hauska piirre; suuttuessaan hän rikkoo tavaroita jopa yliluonnollisilla voimilla. Anni jakaa suosikkinsa Laran rikkomista esineistä ja haaveilee vielä suuremmista kohteista, kuten ajoneuvoista, jotka vaatisivat vielä enemmän voimia.

Annista kirjoitettiin myös Skotlannissa 2020

Anni , joka on entinen University of the Highlands and Islands -yliopiston opiskelija, on saanut merkittävän roolin suositussa suomalaisessa TV-sarjassa. Hän aloittaa kesällä Helsingissä kuvattavan Rantabaari-sarjan kuvaukset, jossa hän näyttelee Lanaa, sosiaalista mutta paikoin räjähtävää hahmoa. Anni liittyy sarjan kolmanteen kauteen, joka tulee näkymään C More -suoratoistopalvelussa syyskuussa.

Grönberg antaa suuren arvon Inverness Collegelle ja kaupungille, jotka auttoivat häntä kehittämään näyttelijäntaitojaan. Hän muutti Suomesta Skotlantiin vuonna 2018 suorittamaan vuoden mittaisen HNC-näyttelijäntyön kurssin Inverness Collegessa.

-Kun minut hyväksyttiin UHI:hin, en tiennyt mitään Invernessistä tai Skotlannista. Valitsin tämän kurssin parantaakseni kielitaitoani ja saadakseni laajempia mahdollisuuksia työskennellä alalla tulevaisuudessa, Grönberg kertoo.

Grönberg muutti opiskelija-asuntolaan, jossa hän asui kampuksella.

-Se oli todella hauska kokemus. Lähdin Invernessistä paljon hyvien muistojen ja uusien ystävien kanssa.

Hän rakastui Invernessin kauniiseen maisemaan ja piti erityisesti Highlandin pienemmistä paikoista, kuten Rosemarkiesta.

Kielimuurin ylittäminen

Alussa Grönbergillä oli vaikeuksia ymmärtää skotlantilaista aksenttia, sillä hän ei ollut koskaan aiemmin kuullut sitä. ”Kesti jonkin aikaa tottua siihen, mutta nyt kahden Skotlannissa vietetyn vuoden jälkeen voin sanoa ymmärtäväni sitä yhtä hyvin kuin mitä tahansa muuta aksenttia.”

Ensimmäinen rooli englanniksi

HNC-kurssi tarjosi Grönbergille paljon upeita oppimismahdollisuuksia. Esimerkiksi hänen ensimmäinen englanninkielinen roolinsa oli Lady Macbeth Macbeth-näytelmässä.

-Äidinkielenään muu kuin englanti puhuvalle henkilölle Lady Macbethin rooli oli valtava haaste, ja olin todella peloissani, mutta onneksi luennoitsijani kannustivat ja uskoivat minuun, kun olin varma, etten pystyisi siihen.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Grönberg muutti opintojensa jälkeen Dundeehen ja asuu Edinburghissa Rantabaari-sarjan kuvausten jälkeen. Hän jatkaa näyttelijän uraansa ja toivoo, että hänen kokemuksensa Skotlannissa auttavat häntä tulevissa projekteissa.

Skotlannin osio: The Northern Times

Edullisesti matkalle - lentäen

Vastaa