Windows95man & Henri Piispanen Suomen Euroviisustarat

Ylen Uuden Musiikin Kilpailun voitti seitsemän ehdokkaan joukosta Windows95man biisillään No Rules. Windows95man, oikealta nimeltään Teemu Keisteri, ja hänen laulukumppaninsa Henri Piispanen voittivat Uuden Musiikin Kilpailun finaalin esittämällään kappaleella ”No Rules”. Tämä kappale edustaa Suomea Euroviisuissa Malmössä toukokuussa. Voiton jälkeen Keisteri ja Piispanen olivat iloisia ja yllättyneitä menestyksestään, sillä kansainväliset raadit eivät antaneet heidän kappaleelleen paljon pisteitä. Yleisöäänestys kuitenkin käänsi tilanteen heidän hyväkseen, ja he kiittivät tuestaan suuresti.

Windows95man ja Sara Siipola jännittivät pisteidenlaskua UMK:n finaalissa, ja vaikka kilpailu oli tiukka, ”No Rules” nousi voittoon. Voiton myötä esiin nousi kuitenkin kysymys kappaleen nimestä, sillä Euroviisuissa ei hyväksytä tuotenimiä. Keisteri ja Piispanen alkoivatkin pohtia uutta nimeä, mutta korostivat samalla, että kappaleen esittäjillä on merkitystä eikä niinkään sillä, mikä nimi paidassa lukee.

Euroviisujen nimiasiat

Voiton jälkeen Windows95manin tiimi aloitti intensiivisen työpajan uuden nimen keksimiseksi, sillä Euroviisuissa ei sallita tuotenimiä. Vaikka esiintyjät olivat voiton jälkeen iloisia ja ylpeitä saavutuksestaan, heidän täytyi miettiä uutta nimeä kappaleelleen. Tämä herätti kysymyksiä myös muista mahdollisista tuotenimiyhteyksistä, kuten esiintyjien pukeutumisesta. Vaikka nimen muuttaminen oli haaste, Windows95manin tiimi oli päättänyt löytää sopivan ratkaisun ja keskittyä edelleen valmistautumiseen Euroviisuihin.

UMK:sta

UMK-lähetystä seurasi esityspäivänä Yle TV1:llä Finnpanelin mukaan keskimäärin 1 244 000 miljoonaa katsojaa. Lähetys tavoitti lauantai-iltana televisiossa lähes 1,9 miljoonaa suomalaista. Yle Areenassa finaalilähetystä on tähän mennessä käynnistetty 0,8 miljoonaa kertaa.

Suomen suurin musiikkishow siirtyi isoihin valoihin Nokia Arenalle ja Tampere kisakaupunkina ylitti kaikki odotukset. Olemme erityisen iloisia, että lähetys tavoitti näin paljon suomalaisia, ja äänestyskin oli vilkasta”, iloitsee UMK:n päätuottaja Anssi Autio.

UMK-lähetys kuultiin myös Yle Radio Suomessa, YleX:llä ja Yle X3M:ssä. Tänä vuonna lähetystä pystyi katsomaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenasta monella eri kielellä selostettuna: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, pohjoissaameksi ja inarinsaameksi, ukrainaksi sekä suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. 

Ylen lähetysten lisäksi UMK näytettiin nyt ensimmäistä kertaa Viron TV3:lla sekä jälleen espanjalaisella TenTV- ja hollantilaisella OUTtv-kanavilla. Krista Siegfriedsin selostamaa OUTtv-lähetystä pystyi seuraamaan Hollannin lisäksi Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Israelissa. 

Ääniä annettiin lähes 225 000

UMK-chattiin pystyi osallistumaan Yle Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla. Illan aikana chatissa vieraili 211 716 eri käyttäjää.

Yleisön oli myös mahdollista äänestää omaa suosikkiaan tekstiviestillä, soittamalla tai Yle-sovelluksessa. Ääniä annettiin tänä vuonna yhteensä 224 477 kappaletta. Voittajan saama äänimäärä erottui selkeästi muista.

UMK järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Tampereella, ja finaali herätti valtavasti huomiota ja innostusta jo etukäteen. Finaaliliput menivät kaupaksi ennätysvauhtia syksyllä, jolloin ne myytiin loppuun muutamassa minuutissa.  Seitsemän UMK-kilpailuesityksen lisäksi UMK-lavalla nähtiin KUUMAAn ja Benjaminin avausnumero sekä Käärijän ja Erika Vikmanin räjähtävä väliaika-show. Lähetyksen juonsivat Pilvi Hämäläinen, Benjamin ja Viivi Pumpanen

Edullisesti matkalle - lentäen

Yksi kommentti artikkeliin ”Windows95man & Henri Piispanen Suomen Euroviisustarat”

Vastaa